«Οι εξασφαλισμένοι πόροι όσοι και να είναι δεν επαρκούν. Αυτό που θα πρέπει να επεξεργαστούμε σε κεντρικό επίπεδο είναι πως θα μοχλεύσουμε αυτούς τους πόρους ώστε να δημιουργήσουν επιπλέον βιώσιμες δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014 – 2020» στη Μονεμβασιά την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.
«Είμαι αισιόδοξος, λόγω της προετοιμασίας μας και της συνεργασίας μας με όλες τις δομές της χώρας, ότι το πρόγραμμά μας θα ανταποκριθεί και θα υπακούσει στην πολιτική μας ατζέντα» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, βασική επιλογή της οποίας είναι η ενίσχυση της περιφερειακής μας οικονομίας, την οποία με συνέπεια υπηρετούμε, και να καταστήσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλικό επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.
«Με τη χρηστή διοίκησή μας και την εξαιρετική αξιοποίησή του μοναδικού χρηματοδοτικού εργαλείου της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου βελτιώσαμε κατά πολύ τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να ενισχύσουμε τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις του αναπτυξιακού μας μοντέλου» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει πλέον ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ελλείμματα και την αναποτελεσματική αξιοποίηση των προγραμμάτων κατά το παρελθόν.
«Πριν μερικά χρόνια τεκμηριώσαμε στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής και στην Επίτροπο Κοινωνικής Πολιτικής ότι οι συνθήκες φτώχειας αποτελούν απειλή κατά της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Η άποψή μας έγινε δεκτή και για το λόγο αυτό εκχωρήθηκε μεγάλο μέρος του Κοινωνικού Ταμείου στις Περιφέρειες» ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι η πολιτική ατζέντα της Περιφερειακής αρχής έχει κύρια κατεύθυνση οι πόροι του Κοινωνικού Ταμείου να κατευθυνθούν στους ωφελούμενους και όχι τόσο στις δομές, όπου οι πόροι διασπαθίζονταν χωρίς να κατευθύνονται στους άμεσα δικαιούχους. «Η φτωχοποίηση αποτελεί μεγάλη πληγή και θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπισή της».
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της αναπτυξιακής διάστασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κύρια επιλογή της Περιφέρειας είναι η στήριξη και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το έλλειμμα αναπτυξιακού σχεδίου, νόμου και κανόνα, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επίπεδο της ρευστότητας και των μικροεγγυήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με άμεση απειλή στη βιωσιμότητά τους υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.
Η προτεραιότητα στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου είναι δεδομένη, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος σημείωσε ότι η διακριτή ταυτότητα «Μυθική Πελοπόννησος» έχει πλέον εδραιωθεί στις διεθνείς αγορές και έχει βελτιώσει κατά πολύ την αναγνωρισιμότητα της Πελοποννήσου. «Στόχος μας είναι τα επόμενα 20 χρόνια η Πελοπόννησος να αποτελεί εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών, τόσο στη χώρα μας, όσο και στη Μεσόγειο».
«Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας η πολιτική επιλογή μας είναι η ενίσχυση των επενδύσεων» τόνισε ο κ. Τατούλης και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν επενδύσεις στην Πελοπόννησο, στον τουριστικό τομέα πάνω από 1 δις ευρώ, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πάνω από 1,2 δις ευρώ και ακόμη πολλά επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης και της αγροτικής οικονομίας.
Στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εκτίμησε ότι «είμαστε στο τέλος, δεν ξέρω ωστόσο αν ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης επιφυλάσσει εκπλήξεις. Το ποσό των 68 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγγραφεί στο τομεακό πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου για το έργο αυτό καταδεικνύει ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν θα αργήσει», ενώ εκτίμησε ότι οι δεσμεύσεις πόρων για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων το ποσό είναι εξαιρετικά μικρό και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις.
«Η μεγάλη τοξικότητα από την παράνομη λειτουργία των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τελειώνει» τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και ανακοίνωσε ότι «σήμερα το απόγευμα θα παραδώσουμε τα κλειδιά 60 αποκατεστημένων ΧΑΔΑ στο ΦΟΔΣΑ, ενώ την επόμενη βδομάδα θα παραδώσουμε 12 ακόμα αποκατεστημένους ΧΑΔΑ με αποτέλεσμα να εκκρεμούν μέχρι το τέλος του έτους ακόμη 6. «Θα απαλλάξουμε πλέον τους Δήμους και τους πολίτες από τα δυσβάσταχτα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ότι αφορά το επίπεδο των υποδομών προσβασιμότητας το πρόγραμμα της Περιφέρειας εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί. «Στο νέο μας πρόγραμμα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και ενισχύουμε στοχευμένα τις περιοχές που είναι οικονομικά ανταγωνιστικές και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην περιφερειακή μας οικονομία».
«Στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε πόρους από το πρόγραμμά μας στο Υπουργείο Υγείας αν δεν λάβουμε εγγυήσεις αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας των επενδύσεων που θα γίνουν στις δομές» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επαναλαμβάνοντας ότι «η εμπειρία μέχρι σήμερα είναι απογοητευτική, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται υπηρεσίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους πολίτες, ιδιαίτερα στις φτωχοποιημένες κοινωνικές ομάδες και η παθογένεια να συνεχίζεται».
Ο πολιτισμός, ανέφερε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Τατούλης, είναι ένας τομέας όπου το έργο που έγινε στην Πελοπόννησο από την Περιφέρεια είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, «έχουμε ωστόσο ενστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος και των επενδύσεων αυτών από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να προστατεύονται οι αρχαιολογικοί χώροι και ταυτόχρονα να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας» εκφράζοντας την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναλάβει αυτή την ευθύνη.