ΆρθροΑρχείο

ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑ: Μια Συγκριτική Προσέγγιση

Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, με την επιγραμματικότητα που διέκρινε τον πολιτικό του λόγο, συνήθιζε να λέει πως στην πολιτική, οι καλύτερες κρίσεις γίνονται από τις συγκρίσεις. Τόνιζε, δηλαδή, πως τα πιο βάσιμα πολιτικά συμπεράσματα προκύπτουν από την αντιπαραβολή θέσεων και πρακτικών των πολιτικών δυνάμεων, όχι κατά τρόπο γενικό και αόριστο, αλλά σαφή και συγκεκριμένο. Αυτό ισχύει σε κάθε εποχή και σε κάθε συγκυρία. Και έχει αποδείξει τη διαχρονική βασιμότητά του ως κριτήριο σε κάθε πολιτική μεταβολή ή ανακατάταξη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν χρησιμοποιείται.

Με βάση το κριτήριο αυτό, μια αντιπαραβολή των θέσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές εκφράζονται στις ημέρες μας, μπορεί να αποδειχθεί πολύτροπα διδαχτική για τους πολίτες. Γιατί τους βοηθάει αποτελεσματικά να συναγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους δύο βασικούς πολιτικούς φορείς που δεσπόζουν στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Και γιατί τους χρησιμεύει ως αλάνθαστος μπούσουλας να σταθμίζουν σημεία υπεροχής και συγκριτικής μειονεξίας στις θέσεις τους. Και έτσι, να αξιολογήσουν χωρίς υψηλές επισφάλειες την καταλληλότερη επιλογή τους.

Στο ιδεολογικό, λοιπόν, πεδίο, η ΝΔ με τη φιλελεύθερη δημοκρατική ιδεολογία της, τις ξεκάθαρες θέσεις της υπέρ των δημοκρατικών-πλουραλιστικών θεσμών, την κατάφασή της στην αλληλεγγύη και την ασυνθηκολόγητη προσήλωσή της υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, υπερέχει σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ. Τάσσεται υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας και οικονομίας, χωρίς μισόλογα και αστερίσκους, επειδή πιστεύει στην ιστορικά αποδεδειγμένη δυνατότητά της να καλυτερεύει τη ζωή των πολλών. Ακολουθώντας μια γραμμή πλεύσης, που στους καιρούς μας ακολουθούν όλες οι προοδευμένες κοινωνίες του κόσμου, αρνείται τους θολούς πειραματισμούς και τις ομιχλώδεις περιπλανήσεις, που όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε αδιέξοδα και γι’ αυτό εγγυάται διαρκή πρόοδο και ευημερία. Χωρίς πισωγυρίσματα και επώδυνες παλινδρομήσεις.

Πολιτικά η ΝΔ, πραγματιστικά προσανατολισμένη και απαλλαγμένη από κάθε είδους ανέδραστους «ευσεβοποθισμούς», που εκλαμβάνουν τη φαντασίωση ως πραγματικότητα και τη χίμαιρα σαν επιδίωξη, δεν είναι υποχρεωμένη να κινείται σε οδυνηρές αυταπάτες, όπως αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε την Ελληνική κοινωνία να πληρώσει, και αυτό της επιτρέπεινα κινείται απαλλαγμένη από περιττές επιβαρύνσεις και δεσμεύσεις, να αντιμετωπίζει κατάματα την κατάσταση και να κινείται μέσα σ’ αυτή δημιουργικά. Έτσι, μπορεί να θέτει ρεαλιστικούς στόχους και να τους υπηρετεί, χωρίς το άγχος ενδεχόμενων στρατηγικών προσαρμογών και την αγωνία του πως θα δικαιολογήσει πιθανές αναδιπλώσεις της, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οικονομικά, η ΝΔ, ταγμένη αναφανδόν υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, υπέρ της έκφρασης του δημιουργικού ζήλου του ατόμου και υπέρ του θεμιτού κέρδους ως κινητήριου μοχλού κάθε οικονομικής δραστηριότητας, δεν πελαγοδρομεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σε μάταιες επιδόσεις. Αποφεύγει να προσβλέπει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στη «θεία χάρη» του κράτους για να πετύχει την πρόοδο της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Εμπιστεύεται το άτομο και την έφεσή του για δημιουργία και επενδύει σε αυτή, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και επιτυγχάνει εκεί όπου οι οπαδοί του ποικιλόχρωμου αριστερισμού και του ποικίλου κρατισμού βλέπουν τις παραδοχές τους να ναυαγούν. Δεν είναι από αυτήν την άποψη τυχαίο ότι οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο, είναι όσες λειτουργούν ελεύθερα, χωρίς καταναγκασμούς και απαγορεύσεις.

Κοινωνικά, η ΝΔ δίνοντας έμφαση στην ποικιλία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, δεν έχει το άγχος της πολτώδους ομοιογένειας από την οποία κατατρύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και την αδέσμευτη κίνηση, και αυτό της επιτρέπει να προσβλέπει στην ανεμπόδιστη εκδήλωσή τους με όλες τις ευεργετικές επιδράσεις. Έτσι, επιτυγχάνει το optimum όχι με διατάγματα και νόρμες, αλλά μέσα από την εμπρόθετη πρωτοβουλία του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό και οι ανοιχτές κοινωνίες υπερέχουν των κλειστών στη μεγάλη ιστορική αντιπαράθεση. Παράγουν πλούτο, ευημερία και διαφορά, εκεί που οι κλειστές κοινωνίες τελματώνουν και καρκινοβατούν, σε μια μίζερη εκδήλωση της «ισότητας» προς τα κάτω.

Στην εξωτερική πολιτική, τέλος, η ΝΔ βασισμένη σε μια ρεαλιστική ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και των παραμέτρων του, κινείται με γνώμονα τις απαρασάλευτες εθνικές θέσεις και απόψεις και αποφεύγοντας την παγίδα των ηθελημένα συγκεχυμένων θεωρήσεων, που μπερδεύουν τη φαντασία με την πραγματικότητα, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέκεται αταλάντευτα στην όχθη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, χωρίς περιττές εναντιοδρομήσεις προς την πραγματικότητα και χωρίς ανεδαφικές προσδοκίες, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του, κι αυτό της επιτρέπει να εγγυάται με υπευθυνότητα τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος.

Από αυτή τη συνοπτική αντιπαραβολή ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑ σε καίριους τομείς της πολιτικής, προκύπτει νομίζω ξεκάθαρα γιατί η ΝΔ όχι απλώς υπερέχει, αλλά και έχει υπέρ αυτής την ίδια την πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Αυτό επιτρέπει στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίζει, χωρίς κανενός είδους αμφιταλάντευση, την τωρινή κυβέρνηση και την αδιέξοδη πορεία της και να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση σε όποια σύγκριση μαζί της για το αύριο. Στο χέρι της ΝΔ είναι ως αυριανή κυβέρνηση του τόπου, να μετατρέψει με το έργο της τη συντριπτική της υπεροχή σε χειροπιαστή πραγματικότητα. Διαθέτει γι’ αυτό όλα τα εχέγγυα. 
 
* Η Σόνια Ταντάρου Κρίγγου είναι Δικηγόρος, Πολιτευτής Αργολίδας της ΝΔ