ΠολιτικήΑρχείο

Τι θα γίνει με τις μετεγγραφές των φοιτητών

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός συνυπέγραψε και κατέθεσε στη Βουλή με άλλους βουλευτές του κόμματος Ερώτηση προς τον Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου με θέμα την εξέταση των ενστάσεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μετεγγραφών των φοιτητών για το Ακαδημαϊκό έτος 2016-7. Σύμφωνα με αυτά, πολλές αιτήσεις φοιτητών για μετεγγραφή που συγκέντρωσαν 4 ή 5 και περισσότερα μόρια δεν έγιναν δεκτές. Ως συνέπεια είναι ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των ενστάσεων. Αξίζει προσοχής ότι σύμφωνα με τον Ν.4332/2015(ΦΕΚ 76 Α) προκειμένου να λάβει 4 ή περισσότερα μόρια ένας φοιτητής, προέρχεται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες συντηρούν επιπλέον σπίτια λόγω παιδιών (αδελφών) που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Σε άλλες δε περιπτώσεις πάσχουν (οι ίδιοι ή τέκνα αδέλφια ή γονείς ή σύζυγοι) από σοβαρά προβλήματα υγείας έχοντας πιστοποιημένη από ΚΕΠΑ αναπηρία 67% και άνω, οι από παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β 358) ΚΥΑ.

Είναι προφανές ότι οι φοιτητές που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες, εάν δεν γίνει δεκτή η ένστασή τους για μετεγγραφή, ουσιαστικά είναι καταδικασμένοι να διακόψουν τις σπουδές τους, παρόλο που πέτυχαν στις εξετάσεις. Δηλαδή, ουσιαστικά ακυρώνετε την επιτυχία τους και αναιρείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κ. Υπουργέ:
1. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν 4 ή 5 ή και περισσότερα μόρια;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να ικανοποιήσετε τις ενστάσεις των φοιτητών που έχουν πραγματικό πρόβλημα;

3. Εφόσον γίνει δεκτή η ένστασή τους, πώς θα διασφαλίσετε ώστε οι παραπάνω φοιτητές να μην αποκλειστούν από τη διαδικασία αίτησης δωρεάν στέγασης και σίτισης στις σχολές που θα μετεγγραφούν;»