ΕυρώπηΑρχείο

Κούλογλου: Κλίμα εμφυλίου στις ΗΠΑ

Σχολιάζοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών ο έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι στην πραγματικότητα δεν κέρδισε ο Τραμπ, αλλά έχασε η Χίλαρι. Όπως εξήγησε και ο ίδιος:

 

Εάν το κατεστημένο του δημοκρατικού κόμματος δεν είχε χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα βρώμικα κόλπα για να πάρει το χρίσμα των δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον και είχε επικρατήσει ο Σάντερς, θα κέρδιζε εκείνος τις εκλογές, γιατί στην πραγματικότητα, έδινε μια προοδευτική απάντηση στα κοινά προβλήματα που εκμεταλλεύτηκε με τον πιο χονδροειδή τρόπο ο Τραμπ. Μιλούσε δηλαδή για αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, για το ρόλο της Γουόλ Στρήτ, για τις μεγάλες τράπεζες που κάνουν ό,τι θέλουν και επίσης υποσχόταν αυξήσεις στους μισθούς και έκανε λόγο για δημόσιες επενδύσεις. Ο Σάντερς επίσης, εμφανίστηκε σαν σοσιαλιστής, κάτι το οποίο επί Ρέηγκαν θεωρείτο μεγάλη αμαρτία.

 

Για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, από την εποχή του Ρέηγκαν, ακούστηκαν πράγματα τα οποία δεν είχαν ακουστεί. Ακόμα και ο Τραμπ και πολύ περισσότερο φυσικά ο Σάντερς επανέφερε το θέμα της παρέμβασης του κράτους στις δημόσιες υποθέσεις. Ακόμα και ο Τραμπ υποσχέθηκε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις. Επίσης για πρώτη φορά έγιναν τοποθετήσεις για δημιουργία δασμών και για έλεγχο της παγκοσμιοποίησης.

 

Όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ αποτελούν άρνηση του ρηγκανισμού και του θατσερισμού, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι η Αριστερά δεν έχει καταφέρει να στρέψει τη δυσαρέσκεια του κόσμου σε προοδευτικές κατευθύνσεις.

 

Aκούστε τη συνέντευξη

 

Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν τόσο στην εκλογή του Τραμπ όσο και στην επικράτηση του Brexit, ο Στέλιος Κούλογλου επεσήμανε τα εξής:

 

Μετά την πτώση του τείχους υιοθετήθηκε ένα σύστημα αχαλίνωτου καπιταλισμού καζίνο, ενώ μέχρι τότε υπήρχε ως αντίπαλο δέος, με τα τεράστια προβλήματά του, ο κομμουνισμός, ο οποίος ανάγκαζε τον καπιταλισμό στη Δύση να εμφανίζεται με ένα σχετικά ανθρώπινο πρόσωπο.

 

Από την κατάρρευσή του κομμουνισμού και μετά, ο καπιταλισμός έμεινε τελείως ανεξέλεγκτος και οι ηγετικές ομάδες και σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη ακολούθησαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ευνοούν το 1% και κάνουν φτωχότερο το 99%.

 

Αυτό ξεκίνησε κυρίως στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αντισυστημικές ψήφοι εμφανίζονται εκεί, και με το Brexit και με την εκλογή Τραμπ. Ξεκίνησαν επί Ρεήγκαν στις ΗΠΑ τo ’80 και ένα χρόνο νωρίτερα, με τη Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μ. Βρετανία.

 

Το κακό είναι ότι θα έρθουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί ασφαλώς η εκλογή του Τραμπ αποτελεί δώρο και για την Μαρίν Λεπέν και για τις άλλες ακροδεξιές ομάδες στην Ευρώπη που έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν αυτή τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει λόγω της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων.