ΚοινωνίαΑρχείο

Το Άργος τιμά το Πολυτεχνείο με χωριστές διαδηλώσεις

Σε διαφορετικές πορείες κατεβαίνουν το ΠΑΜΕ και το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας, και οι δύο στο Άργος. Είτε με τη μία είτε με την άλλη συντάσσονται διάφορα σωματεία, κόμματα και φορείς.

Συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ Αργολίδας καλεί τους εργαζόμενους του νομού να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του την Πέμπτη, 17 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ.  στην Πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος, για να τιμήσουν την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τη συγκεκριμένη συγκέντρωση συντάσσονται η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας και άλλα εργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας από τη μεριά του καλεί σε άλλη συγκέντρωση στην Πλατεία Ηφαίστου στο Άργος, την ίδια ώρα (6 μ.μ.). συνδέοντάς την με τις φασίζουσες, όπως τις χαρακτηρίζει, συμπεριφορές που αναπτύσσονται από συγκεκριμένα πρόσωπα στο νομό. Με αυτή την συγκέντρωση συντάσσονται η Λαϊκή Ενότητα Αργολίδας, η ΕΛΜΕ Αργολίδας κ.α.


Το Πολυτεχνείο και τα μνημόνια

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα Αργολίδας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

«Στην εποχή των μνημονίων και της γενικευμένης επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου διατηρεί ακέραια την επικαιρότητα.

Η εξέγερση της νεολαίας και του λαού ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην εξάρτηση, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην πτώση της δικτατορίας.

Τα συνθήματα: «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 1973 .

Το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο.

Το κεφάλαιο σήμερα επιχειρεί να πάρει από το λαϊκό κίνημα την ιστορική ρεβάνς, καταργεί κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνει την δημοκρατία, τσαλακώνει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνει τη φτώχεια τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είναι η σύγχρονη μάστιγα για τον ελληνικό λαό. Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή των λαών. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα μνημόνια είναι το πραγματικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την πλήρη συμμόρφωσή της στις απαιτήσεις των δανειστών, επιταχύνει την εφαρμογή των πιο ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών.

Η ευρωζώνη, η ΕΕ, το ΔΝΤ οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να επιβάλουν συνθήκη έκτακτης ανάγκης, δραματικού περιορισμού των ελευθεριών και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και θεαματικής αύξησης της εκμετάλευσης των εργαζομένων.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ισοπεδώνουν χώρες, δημιουργούν τεράστια προσφυγικά ρεύματα και οπλίζουν το χέρι των φανατικών ομάδων που σπέρνουν τον τρόμο στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη με αποκορύφωμα το λουτρό αίματος στο Παρίσι.

Τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.

Συμμετέχουμε στην αντιφασιστική διαδήλωση στην πλατεία Ηφαίστου στο Άργος την Πέμπτη 17 του Νοέμβρη στις 6μ.μ.»


Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας απευθύνει και αυτό το δικό του κάλεσμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Συνάδελφοι και συναγωνιστές ιδιωτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι,

43 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο ελληνικός λαός, οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα εναντιώθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών.

43 χρόνια μετά οι δυνάστες που συνεχίζουν το έργο των προηγούμενων για εξυπηρέτηση των μονοπωλίων φορούν το μανδύα του δημοκρατικού, του σοσιαλδημοκράτη, του αριστερού.

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας τότε με συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Έξω οι ΗΠΑ, έξω οι βάσεις»… αποτελεί πολύτιμη πηγή πείρας για τους αγώνες του σήμερα, που πρέπει να πάρουν χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα, κήρυξε ανεπιθύμητο τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, κύριο εκπρόσωπο των μακελάρηδων των λαών, που επισκέφτηκε τη χώρα μας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν, παρά τις «δημοκρατικές» απαγορεύσεις της «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης που πλήττει την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και ενάντια στη  βαθιά ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Συνάδελφοι, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει το λαό μας όλο και πιο βαθιά στους δολοφονικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, για να ενισχυθεί η ντόπια αστική τάξη, οι εκμεταλλευτές των εργαζόμενων.

Χρειάζεται να πάρουμε στα δικά μας χέρια τη σημαία της πάλης για τα δικαιώματα, το δίκιο και την απελευθέρωση των εργαζομένων και του λαού, από τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τιμάμε την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 αγωνιστικά.

Όλες και όλοι, στη συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Νοέμβρη ώρα 6:00 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος».