Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Πελοπόννησος Expo» την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, η οποία διεξήχθη στην Τρίπολη, με την σύμπραξη και των επτά Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, την Περιφέρεια, τους Δήμους και φυσικά τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους κλάδους, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα του αγροδιατροφικού και του τουριστικού τομέα, καθώς επίσης πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια για τις εξαγωγές, το marketing μέχρι και livecooking και happenings.
Στην διάρκεια της έκθεσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους οι επιχειρηματίες Ιωάννης Λαρσινός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Λαρσινός Α.Ε., Λατομεία-Έτοιμο Σκυρόδεμα και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος & CEO της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., εταιρίας ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και φορέας ανάπτυξης της CostaNavarino, μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο.
Πολλοί ξένοι αγοραστές επισκέφθηκαν την έκθεση και πραγματοποίησαν συναντήσεις με τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έκθεση. Περιηγήθηκαν στα περίπτερα των εκθετών και αναζήτησαν πιθανότητες συνεργασίας και προώθησης των πελοποννησιακών προϊόντων. O Πρέσβης της Ιορδανίας κος FawwazAl-Eitan ήταν ένας από αυτούς που επισκέφθηκε, και μάλιστα δυο φορές, την έκθεση, περιηγήθηκε στα περίπτερα των εκθετών και αναζήτησε πιθανές συνεργασίες για τον αραβικό κόσμο. Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι ανοιχτός ο δρόμος συνεργασιών, καθώς έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, στη βάση της Ε.Ε., για εξαγωγές προϊόντων, τονίζοντας πως το επιχειρείν είναι πραγματικά σημαντικό. Στις 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα 180 αγοραστές από τα Αραβικά Εμιράτα περιμένουν τους Έλληνες επιχειρηματίες για να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας, καθώς εκείνο το διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδήλωση του Ελληνο-Ιορδανικού Επιμελητηρίου.
Ακόμη, η διευθύντρια της Κινεζικής Πρεσβείας κα ZhouRuojun στην Αθήνα επισκέφθηκε την έκθεση την Κυριακή, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από τις Πρεσβείες της Ινδονησίας και της Βουλγαρίας, οι οποίοι είχαν και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκθέτες προκειμένου να συζητήσουν για πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες με τη χώρα τους.
Το Β2Β εφαρμόστηκε στην «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» και λειτούργησε εξαιρετικά γεμίζοντας εμπειρία τους εκθέτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους στους ξένους αγοραστές μέσω των συναντήσεων που είχαν. Η έκθεση στόχευε στην προβολή της ντόπιας παραγωγικότητας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων. Οι στόχοι που είχαν τεθεί από όλα τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου επιτεύχθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο μέλλον, όπως ένας πιο οργανωμένος χώρος για τις συναντήσεις Β2Β με καλύτερη υποδομή για οπτικοακουστικό υλικό, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κος Ιωάννης Τρούπης.
Όσοι συμμετείχαν στις συναντήσεις Β2Β η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν τη σημασία της συσκευασίας του προϊόντος τους, τη σημασία της γλώσσας και του δειγματολογίου τους, το πώς θα πρέπει να προσαρμόσουν την τιμή του προϊόντος τους σε σχέση με τους όρους εκτελωνισμού, τους δασμούς, την έρευνα αγοράς και τον ανταγωνισμό.
Με το εγχείρημα αυτό όλη η Πελοπόννησος κατάφερε να μπει στον χάρτη της διεθνούς επιχειρηματικότητας.