ΠολιτισμόςΑρχείο

Η …εξομολόγηση της Άννας Βαγενά στον Άκη Γκάτζιο

Η Άννα Βαγενά, μια δυναμική γυναίκα που γνωρίσαμε όλοι μας από το θέατρο, έχει αφιερώσει όλη τη ζωή στον πολιτισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να προσφέρει με τις δυνάμεις της και μέσα από την πολιτική.

Λίγο πριν εμφανιστεί στο Ναύπλιο και στο Άργος στο ρόλο της Λωξάνδρας, απαντά στις ερωτήσεις του Άκη Γκάτζιου, για το θέατρο και την πολιτική:

ΓΚΑΤΖΙΟΣ: Από τα έδρανα της Βουλής, στο θεατρικό σανίδι. Ποια τα συναισθήματα για τις αλλαγές και μεταλλαγές;

ΒΑΓΕΝΑ:  Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Και οι δύο έχουν το ενδιαφέρον και την αξία τους. Για εμένα που από μικρό παιδί ήμουν πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι με ενδιέφεραν τα κοινά, το να εκλεγώ βουλευτής ήταν μία ύψιστη τιμή. Ελπίζω να έχω ανταποκριθεί έστω και λίγο σε αυτή την τιμή.

Το θέατρο, σαν συνολική έννοια και όσον αφορά την παρουσία μου στη σκηνή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Αισθάνομαι τυχερή που ακόμα κάνω παραστάσεις, κάνω περιοδείες και επικοινωνώ μέσα αυτής της θεσπέσιας τέχνης με τον κόσμο.

ΓΚΑΤΖΙΟΣ: Τι σε έχει πληγώσει πιο πολύ; Το θέατρο ή η πολιτική; Πώς προέκυψε η δήλωση ότι δεν θα είσαι ξανά υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

ΒΑΓΕΝΑ: Το θέατρο δεν με έχει πληγώσει ποτέ. Ακόμα και οι αποτυχίες στο θέατρο είναι αναμενόμενες και όσο και αν στεναχωρούν δεν πληγώνουν σε προσωπικό επίπεδο.

Η επίθεση, όμως, που μπορεί να δεχθεί κανείς στην πολιτική και ιδιαίτερα η επίθεση που έγινε σε εμένα από πολλά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό, μία αναίσχυντη ανθρωποφαγική επίθεση, που στόχο είχε να με βλάψει με κάθε τρόπο και να αποδομήσει τη δημόσια εικόνα μου, με πλήγωσε και εμένα και την οικογένειά μου και εύχομαι αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν να καταλάβουν κάποτε πόσο άδικοι ήταν.

ΓΚΑΤΖΙΟΣ: Πάμε στη Λωξάνδρα. Τι δεν θα της άρεσε αν ζούσε σήμερα στην Ελλάδα;

ΒΑΓΕΝΑ: Πολλά πράγματα δεν θα της άρεσαν. Σίγουρα το delivery και τα τυποποιημένα φαγητά, η βιασύνη, το άγχος, η αγένεια, η κακία, τα στενά διαμερίσματα, οι βρώμικοι δρόμοι και πολλά – πολλά άλλα.

ΓΚΑΤΖΙΟΣ: Είσαι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κόσμου στις παραστάσεις;

ΒΑΓΕΝΑ: Είμαι πολύ ικανοποιημένη. Παρόλο που ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά, προσπαθεί να πηγαίνει στο θέατρο και σίγουρα προτιμά τις καλές παραστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Λωξάντρα με τη Βαγενά σε Άργος και Ναύπλιο

Η Άννα Βαγενά εξελέγη βουλευτής Λαρίσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ήταν ανεξάρτητη Βουλευτής Α’ Αθηνών (2012) κατόπιν διαγραφής της από το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση του Β’ Μνημονίου.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Θεσσαλικού Θεάτρου το οποίο ιδρύθηκε το 1975 και αποτέλεσε πρότυπο μοντέλο θεατρικής αποκέντρωσης και οδηγό για την ίδρυση Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ). Το 1999 ίδρυσε με το σύζυγο της Λουκιανό Κηλαηδόνη το θέατρο «Μεταξουργείο», συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της ομώνυμης υποβαθμισμένης περιοχής Αθηνών και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τους χώρους προβολής του πολιτισμού. Έκτοτε το «Μεταξουργείο» στεγάζει τις θεατρικές και μουσικές τους δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προωθεί έργα νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενισχύοντας ιδιαίτερα τις νέες θεατρικές δυνάμεις.

Ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Διάζωμα» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.

Από το 1978, έχει εκλεγεί δύο φορές δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Λάρισας.

Μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη από τα μαθητικά της χρόνια.

Κυριότερες εμφανίσεις:

• «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε δική της σκηνοθεσία

• «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου

• «Ο Γάμος» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη

• «Το Προξενειό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη, ταινία για την οποία έλαβε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.