ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Για ακόμα μία φορά συμφώνησαν ότι διαφωνούν…

Σκουπιδοπόλεμος reloaded στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου όπου Περιφερειακές παρατάξεις, δήμαρχοι και Τατούλης συμφώνησαν απλά ότι …διαφωνούν! Κλασικά δεν έλλειψαν οι εντάσεις και οι κόντρες μεταξύ δημάρχων και Τατούλη, και γενικά επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η «ωραία ατμόσφαιρα» στην οποία διεξάγονται οι συζητήσεις που αφορούν τα σκουπίδια.

Από την πλευρά της η Περιφερειακή αρχή πανηγυρίζει για την θετική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ σημειώνοντας πως αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καθώς η ΣΜΠΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ.

Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε «σχιζοφρενική» τη συμπεριφορά συγκεκριμένου Δημάρχου ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης σε σημερινή συνέντευξη τύπου, «δε σεβάστηκε το θεσμικό χαρακτήρα του συλλογικού οργάνου και της ιδιότητας του και επιχείρησε να προβάλλει προσωπικές του επιδιώξεις με γηπεδική συμπεριφορά».


Δημοκρατικό ατόπημα του προέδρου του ΠΕΣΥ

Σε κοινή ανακοίνωση των περιφερειακών παρατάξεων Πελοποννήσου «Πελοπόννησος Πρώτα», «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» και  «Πελοπόννησος Οικολογική» γίνεται λόγος για πρωτόγνωρες εμπειρίες στις τελευταίες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της 23ης Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται: «Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ υπέπεσε σε μεγάλο δημοκρατικό ατόπημα, πιεζόμενος από τον Περιφερειάρχη και δεν έδωσε το δικαίωμα, ως όφειλε, να εκφράσουν τις απόψεις τους οι παριστάμενοι Δήμαρχοι σχετικά με το σοβαρό θέμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης δεν έχει πια κανένα φραγμό μπροστά στην διακαή του επιθυμία να αναλάβει όσο πιο σύντομα γίνεται την διαχείριση των απορριμμάτων η ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ.

Αρνήθηκε απροσχημάτιστα μέσω του Προέδρου και καταστρατηγώντας την άποψη των άλλων δύο αντιπροέδρων να δώσει τον λόγο στου αιρετούς του α’ βαθμού δυναμιτίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την δημοκρατία και τον διάλογο.

Είναι γνωστό ότι μετά από τέσσερα χρόνια, από τότε που ο κ. Τατούλης έχει αναλάβει την αρμοδιότητα να  διαχειριστεί τα απορρίμματα της Πελοποννήσου,  βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Οι Δήμαρχοι επιθυμούν να έχουν λόγο σε αυτήν την υπόθεση και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μια άλλη λύση από αυτήν που προτείνει η Περιφερειακή Αρχή, η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Η λύση είναι η εναλλακτική αποκεντρωμένη διαχείριση, η οποία έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές ανάμεσα στους Δήμαρχους της Πελοποννήσου.

Είναι επιβεβλημένο, έστω και τώρα, ο κ. Τατούλης να σταθεί με θάρρος και ειλικρίνεια απέναντι στο συμφέρον της Πελοποννήσου και να αντιληφθεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους. Άλλωστε προς την κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης κινείται η πρόταση του ΦΟΔΣΑ και αυτή θα έπρεπε να είναι σεβαστή. Μια πρόταση η οποία εναρμονίζεται με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΕΣΔΑ) αλλά και τον τροποποιημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων( ΠΕΣΔΑ) και που οι Δήμαρχοι καταθέτουν με ομόφωνες αποφάσεις!

Τέλος, κύριε Πρόεδρε σας θυμίζουμε ότι η Δημοκρατία δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν αλλά καθολικά. Διαφορετικά προσβάλλεται η λειτουργία ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου». 


Θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη με την ολοκλήρωση του έργου μας

Οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι ενοχλήθηκαν γιατί πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και εκτίθενται, γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος τους, ανέφερε επίσης ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι με το σχέδιο της Περιφέρειας το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα είναι στο 30% του κόστος της ατελούς διαχείρισης των τοπικών σχεδίων των Δήμων.  

«Η πολιτική πρακτική της περιφερειακής αρχής, θέλουν δε θέλουν κάποιοι, επηρεάζει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης και επέκρινε τη φοβική και αλλοθική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης «η οποία έχει ένοχη συνείδηση γιατί διαπιστώνει καθημερινά ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επιδιώξεις και τα όνειρά της στην Πελοπόννησο».

«Νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί το σχέδιό μας επιβραβεύεται διαρκώς και μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ και του ΠΕΣΔΑ η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι το επόμενο βήμα, όπως άλλωστε παραδέχεται και η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ωστόσο καθυστέρησε το έργο δύο χρόνια» δήλωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι με το σχέδιό της η Περιφέρεια απάλλαξε την Πελοπόννησο από τη μαφία των σκουπιδιών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε ακόμη τη στάση της Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κας Νικολάκου και των μελών της για τη στάση τους στην παρέμβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου έγινε γόνιμος διάλογος και υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά στο πρόβλημα της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία «δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι στάση να κρατήσει. Τη μια τάζουν ότι θα καταργήσουν τα διόδια, την άλλη ότι θα τα μειώσουν και κατέληξαν να τα αυξήσουν. Ο Υπουργός Υποδομών μαζί με το Γενικό του Γραμματέα έκλαιγε και έταζε κατάργηση των διοδίων σε αστικούς χώρους και πλέον χρειάζεται να πληρώσεις διόδια για να πας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας».