ΕυρώπηΑρχείο

Πως μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ασφάλειας στη γειτονιά της;

Η επιδείνωση της κατάστασης εντός αλλά και γύρω από την Ευρώπη, έχουν κάνει την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές συντάχθηκαν με όσους ζητούν από τα κ-μ να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και την ασφάλεια και έκαναν έκκληση για τη λήψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ.

 

 

 

 

«Βασικός στόχος είναι να ενώσουμε τους πόρους μας και να δημιουργήσουμε συμπαγή άμυνα και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ούρμας Παέτ (Εσθονία, Φιλελεύθεροι), εξηγώντας το σκεπτικό των προτάσεών που παραθέτει στην έκθεσή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας, που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 22 Νοεμβρίου.

 

Οι απειλές από τη Ρωσία, ο εμφύλιος πόλεμος στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η τρομοκρατία και το προσφυγικό είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν στη περιοχή γύρω και εντός της ΕΕ. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα, αν δεν υπάρξει συνεργασία τόσο σε ζητήματα εξωτερικής όσο και στα  ζητήματα εσωτερικής άμυνας και ασφάλειας.

 

Την άποψη αυτή ενισχύει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%), θα ήθελαν η  ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο από ότι παρεμβαίνει σήμερα, σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

 

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής της 15ης και 16ης Δεκεμβρίου, που θα έχει θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.