Ο Μηλιός στο τιμόνι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ρεπορτάζ Άκης Γκάτζιος

Ο Γιάννης Μηλιός είναι από σήμερα πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη καμπή του Φεστιβάλ, έχοντας παράλληλα όλο το χρόνο για να προετοιμάσει το έδαφος για τις μεγάλες αλλαγές, που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή της Επιδαύρου και γενικότερα της Αργολίδας.

Ο Γιάννης Μηλιός, με τις πρώτες του κιόλας δηλώσεις δείχνει διατεθειμένος να συνεργαστεί μάλιστα με την προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, για τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: «Ο πολιτισμός οφείλει να είναι το πνευματικό αντίβαρο στις δυσκολίες που περνούν οι λαοί. Ο πολιτισμός χάραξε δρόμους για να περπατήσει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου πρέπει να γίνει ορόσημο του σύγχρονου πολιτισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, να πλησιάσει τους πολλούς και τις πολλές, να περπατήσει στις διεθνείς λεωφόρους, να λειτουργήσει ως πεδίο δημιουργικότητας αλλά και ανατρεπτικής σκέψης.
Είναι η ώρα να προχωρήσουμε με συλλογική δουλειά, με ηρεμία και σταθερά βήματα, με σχέδιο και προσανατολισμό, με έμπνευση και καινοτομία για να φέρουμε το Φεστιβάλ στη θέση που του αξίζει. Είναι η ώρα να κάνουμε πολλά βήματα εμπρός.
Έχοντας αυτές τις σκέψεις στο νου, και σε μια περίοδο της ζωής μου που δεν συμμετέχω στην κεντρική πολιτική και σε κομματικούς σχηματισμούς, αποδέχτηκα με χαρά να βοηθήσω από τη θέση του Προέδρου στην προσπάθεια του Φεστιβάλ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του. Η επιτυχία ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των πολλών. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Το σκεπτικό της απόφασης της Λυδίας Κονιόρδου,  για την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, προέκυψε, μετά τη γνωστή ρήξη μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή που είχε οδηγήσει τον θεσμό σε αδράνεια και ουσιαστικά, σε αδιέξοδο. Όπως ανακοινώθηκε «Η απόφαση ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου ήταν αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή, σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ προς όφελος όλων».

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία στο ΔΣ του Ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ο οποίος είχε την βασική ιδέα της διασύνδεσης της Επιδαύρου με τον διεθνή ιατρικό κόσμο.

Το νέο Δ.Σ. του Φεστιβάλ ορίζεται ως εξής:
Πρόεδρος:  Μηλιός Γιάννης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ΕΜΠ
Αντιπρόεδρος: Σταυριανός Πέτρος , Δικηγόρος
Μέλη:  Κουρουπός Γιώργος, συνθέτης
Λαμπρινουδάκης Βασίλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γιαννοπούλου Έφη, μεταφράστρια- Κριτικός
Φωστέρη Μάρθα, Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ιδρυτικό μέλος ΚΕΘΕΑ  
Ερηνάκης Νίκος, Οικονομολόγος, Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας  της Τέχνης