ΕκδηλώσειςΑρχείο

Εκδήλωση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο Ναύπλιο

Το Νέο Σχολείο διοργανώνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Βουλευτικό εκδήλωση με θέμα: «Ενα στα Πέντε» /«One in Five» – Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με στοιχεία, 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, η οποία παρουσιάζεται με αρκετές μορφές: σεξουαλική κακοποίηση μέσα στον οικογενειακό κύκλο, παιδική πορνογραφία και πορνεία, διαφθορά, προσέγγιση μέσω Διαδικτύου και σεξουαλική επίθεση από συμμαθητές.

Η πρόσκληση αφορά μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικούς, άτομα στον τομέα της υγείας, αλλά και όλους μας ξεχωριστά! Στόχος των διοργανωτών είναι οι συμμετέχοντες να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά μεταφέροντας το μήνυμα ενάντια σε αυτού του είδους την κακοποίηση.
 

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Το εργαλείο της ελληνικής καμπάνιας, αποτελεί μια ιστορία κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης» που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν πότε ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία και πώς μπορεί ένα παιδί να αποφύγει μια κατάσταση που απειλεί την ασφάλειά του.
 

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί το παραπάνω υλικό με το DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».

Η κ. Έλενα Ράπτη, είναι μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.
 

Η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» έχει δύο βασικούς στόχους:

α) Να επιτύχει την υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η οποία προβλέπει την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την εκπαίδευση ατόμων που εργάζονται με παιδιά αλλά και τα ίδια τα παιδιά για το θέμα, παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους καθώς και τις μεθόδους προστασίας.

β) να εξοπλίσει τα παιδιά, τις οικογένειες, τους φροντιστές και τις κοινωνίες γενικότερα με τη γνώση και τα εργαλεία για την πρόληψη και καταγγελία της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση για την έκτασή της.