ΚοινωνίαΑρχείο

Νέα τεχνική έκθεση για το κυπαρίσσι

Στο Άργος σήμερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Νικητόπουλος πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία μαζί με τον Θεοχάρη Ζάγκα, Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικό σε θέματα Δασοκομίας πόλεων και διατήρησης σημαντικών και μνημειακών δένδρων, στο χώρο του κυπαρισσιού που γέρνει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Σκοπός της επίσκεψης του καθηγητή ήταν η αξιολόγηση από πλευράς υγείας και σταθερότητας του δέντρου, το οποίο παρουσιάζει απόκλιση από την κατακόρυφη θέση. Ο κ. Ζάγκας πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία και συνέλλεξε όλα τα απαραίτητα για την αξιολόγηση στοιχεία.

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει υποστηρίζει εκ πρώτης όψεως το δέντρο μπορεί να διασωθεί με την προϋπόθεση υποστήριξής του, με κατάλληλη από στατική και αισθητική άποψη, ξύλινη κατασκευή καθώς και διαρκή παρακολούθησή του.
 

Ο κ. Ζάγκας θα συντάξει σχετική τεχνική έκθεση το συντομότερο δυνατό, (το  αργότερο εντός δεκαημέρου) στην οποία θα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του δέντρου και θα δώσει τις σχετικές οδηγίες της προτεινόμενης ξύλινης κατασκευής για τη στήριξη και διάσωση του πιο ιστορικού δέντρου της πόλης μας. Επίσης εκτιμάται από τον καθηγητή ότι το κόστος υλοποίησης αυτού του έργου θα κυμανθεί σε πολύ λογικά επίπεδα, ενώ ο ίδιος προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του.

Η επίσκεψη του καθηγητή παρουσιάστηκε ως πρότασή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου, δεν έγινε όμως αποδεκτή προς συζήτηση.

Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή παρουσίασε γνωμοδότηση γεωλόγου, ο οποίος μετά από περιγραφή των εδαφολογικών στοιχείων και του ριζικού συστήματος καταλήγει ανεπιφύλακτα στην άμεση κοπή και απομάκρυνση του δένδρου.

Η παράταξη Νικητόπουλου καλεί τη δημοτική αρχή να σεβαστεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την επιστημονική γνώση που θα διατυπωθεί, να σταματήσει να επικαλείται έγγραφα αναρμόδιων, όπως ισχυρίζεται, υπηρεσιών και επιστημόνων, και να συνεργαστεί -όπως η ίδια έχει εκφράσει την επιθυμία- με την κοινωνία η οποία θέλει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη του τόπου.
 
Διαβάστε Επίσης: Το κυπαρίσσι τους μπέρδεψε