ΕκδηλώσειςΑρχείο

Η αρχιτεκτονική έκθεση «reinventer.paris» στο Ναύπλιο

Ο Δήμος Ναυπλιέων – ΔΟΠΠΑΤ και το Ευρωπαϊκό κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης Σχεδίου και Αστικών Σπουδών, (The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies) φιλοξενούν την έκθεση «reinventer.paris» στον ισόγειο χώρο του Βουλευτικού έως και τις 16 Δεκεμβρίου.

Ώρες επίσκεψης καθημερινά 10πμ – 2μμ και το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου από τις 10πμ – 8μμ.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Βουλευτικού θα γίνει παρουσίαση – διάλογος, με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις σε ιστορικές πόλεις».

Είναι ένας διαγωνισμός που έγινε για το ιστορικό κέντρο του Παρισιού με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Jean-Louis Missika, υπεύθυνος της πολεοδομίας, της αρχιτεκτονικής, των έργων “Μεγαλύτερο Παρίσι”, την οικονομική ανάπτυξη και την ελκυστικότητα.

Σε μια συνέντευξη του είπε τα εξής: «Έτσι, ένα από τα πρώτα πράγματα  που έκανα το 2014, στο νέο μου ρόλο ως αναπληρωτής της δημάρχου Anne Hidalgo, ήταν να ανακαλύψω αν υπήρχαν εγκαταλειμμένα κτίρια ή τόπους, που ανήκουν στην πόλη του Παρισιού, η οποία θα μπορούσε να είναι αφετηρία για μια ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πολλές περιοχές που δεν ήταν στρατηγικής σημασίας για την πόλη ή σε σχέδιο πόλης. Αποφασίσαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε  με αυτά με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης αυτών των χώρων είναι η δημοπρασία.  Αυτή τη φορά, σκεφτήκαμε, τι κι αν κηρύξουμε έναν διαγωνισμό για καινοτόμα έργα;  Αμέσως αρχίσαμε να εργαζόμαστε  σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά, έχουμε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη λίστα με τους διαθέσιμους χώρους, από την άλλη, έχουμε δημιουργήσει τον ορισμό του έργου “αρχιτεκτονική και αστική καινοτομία. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο έργο, δεδομένου ότι είναι μια καινοτομία, που θα περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες κατασκευής μιας πόλης, από το εργοτάξιο, τη διαχείριση του εργοταξίου, τα σκουπίδια/ μπάζα που εκπέμπονται από το εργοτάξιο, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κτιρίου, η ενεργειακή διαχείριση του κτιρίου – μέχρι και τις νέες χρήσεις του ίδιου του κτιρίου. Νέοι τρόποι εργασίας, νέους τρόπους κατανάλωσης, νέους τρόπους ζωής. Σχετίζεται επίσης με το δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο θα μπορούσε η ίδια να είναι καινοτόμα, με τον τρόπο που τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη ενώνονται σε ένα έργο. Κάναμε πολλή δουλειά, την άνοιξη-καλοκαίρι του 2014 για τη δημιουργία σειράς  κατευθυντήριων γραμμών, η οποία είναι τώρα στην ιστοσελίδα Reinventer.paris.»