ΠολιτικήΑρχείο

Πιέζουν για τις κλημεντίνες

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ, ο Γιάννης Ανδριανός καλεί τους συνεργάτες του να σπεύσουν στις πληγείσες καλλιέργειες κλημεντίνης στην Αργολίδα για να ξεκινήσει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων.

Στην επιστολή του ο Γιάννης Ανδριανός επισημαίνει τα εξής:
«Μετά τη σημερινή συνάντηση που είχα με παραγωγούς της Αργολίδας σε εκεί επίσκεψή μου, διά της παρούσης, σας καλώ να επισκεφθείτε άμεσα με τους συνεργάτες σας τις περιοχές της Αργολίδας (Δρέπανο, Ασίνη, Ίρια, Λευκάκια, περιοχές Άργους και Επιδαύρου) όπου οι καλλιέργειες μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνη υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω καρπόπτωσης (υδαρούς κηλίδας) εξαιτίας της συνεχούς βροχόπτωσης στις 26, 27, 28, 29 και 30 Νοεμβρίου για να διαπιστώσετε προσωπικά την έκταση της ζημιάς, προκειμένου να εκκινηθεί η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς και αποζημίωσης των πληγέντων.

Άλλωστε ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ 1668 Β’/27-7-2011) προβλέπει την αποζημίωση από «υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις […] πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή».

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες η υδαρής κηλίδα δεν αντιμετωπίζεται και γι’ αυτό περιλαμβάνεται ρητά στον αντίστοιχο κατάλογο καλυπτόμενων προϊόντων και κινδύνων του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης Κύπρου».

Τις πληγείσες καλλιέργειες μανταρινιών των περιοχών της Ασίνης και του Δρεπάνου επισκέφθηκε σήμερα (10/12) και ο Γιάννης Μανιάτης με τους αγρότες, των οποίων τις έντονες διαμαρτυρίες για την καταστροφή των μανταρινιών τους μετά τις πρόσφατες παρατεταμένες βροχοπτώσεις και την αρνητική στάση του ΕΛΓΑ για εκτίμηση και αποζημίωση είχε μεταφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 07.12.2016 προς τον αρμόδιο Υπουργό. Κατά την επίσκεψή του συζήτησε και με τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασίνης – Δρεπάνου, όπου του μετάφεραν και αυτοί με τη σειρά τους το μέγεθος της ζημιάς τόσο στην περιοχή όσο και σε όλη την Αργολίδα.