ΚοινωνίαΑρχείο

Το τρένο επιστρέφει στην Πελοπόννησο

Μετά από 12 χρόνια θα λειτουργήσει επιτέλους το τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, έγινε ενημέρωση για την πορεία των έργων στην περιοχή.

Το συγκεκριμένο τμήμα υπολογίζεται ότι θα είναι πλήρως έτοιμο και λειτουργικό το καλοκαίρι αλλά αρχικά χωρίς ηλεκτροκίνηση. Η λειτουργία των δρομολογίων θα γίνεται με μετεπιβίβαση από ηλεκτροκίνητη σε ντιζελοκίνητη μηχανή και θα τερματίζει στη Ροδοδάφνη, στην περιοχή του Αιγίου, περίπου 35χλμ από την Πάτρα. Το δρομολόγιο αναμένεται να διαρκεί περίπου 2 ώρες σε διπλές γραμμές υψηλών ταχυτήτων, ενώ όλοι οι σταθμοί θα είναι καινούργιοι με σύγχρονες προδιαγραφές, πλήρως προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ και με χώρους στάσης και στάθμευσης.

Το 2017 θα δημοπρατηθεί και η ηλεκτροκίνηση του τμήματος που αναμένεται (θεωρητικά τουλάχιστον) να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Σε ότι αφορά τη χάραξη του τμήματος Ρίο – Πάτρα – Λιμάνι ο Υπουργός Υποδομών απέκλεισε την ακριβή λύση των υπογειοποιήσεων προαναγγέλοντας διαβούλευση με το Δήμο Πατρέων και τους φορείς της πόλης.

Σε ότι αφορά τώρα το μετρικό δίκτυο του Τρικούπη που υπάρχει στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, εκεί κατά πως φαίνεται η λύση προς το παρόν περνά μόνο μέσα από μία πιθανή τουριστική του αξιοποίηση, με εξαίρεση το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία για το οποίο υπάρχει σχετική μελέτη κανονικοποίησής του αλλά χωρίς ακόμα να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του έργου.