ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τα αδιέξοδα του Τατούλη

Μέχρι σήμερα είχαμε «γευτεί» την αυταρχικότητα και την αντιδημοκρατικότητα του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στην Οικονομική Επιτροπή, μέχρι του σημείου προσβολής της λειτουργίας τους. Με το 2053/3-1-2017 έγγραφό του προς τους Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακών Ενοτήτων και προς τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών, επεκτείνει αυτά του τα χαρακτηριστικά και σε άλλα όργανα της Περιφέρειας αλλά και στο σύνολο της Υπηρεσιακής δομής, γεγονός που:

– Είναι απαράδεκτο με το παραπάνω έγγραφο να επιβάλλει να μην πραγματοποιείται καμία συνάντηση και καμία αλληλογραφία με οποιονδήποτε φορέα θεσμικό ή πολιτικό πρόσωπο χωρίς συνεννόηση με αυτόν.

– Προκαλεί όταν το έγγραφο αυτό το στέλνει στους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες που είναι κι αυτοί αιρετοί και όργανα της Περιφέρειας (δεν το στέλνει στους θεματικούς που ορίζονται και θ’ αλλάξουν στο επόμενο διάστημα απ’ αυτόν) και στους Διευθυντές όλων των Υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα και που πιθανόν να έχουν επωμιστεί αρμοδιότητες από τους αντίστοιχους Αντιπεριφερειάρχες.

Θυμίζουμε ότι: α) με την 80951/31-10-2014 δική του απόφαση μεταβίβασε συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους άμεσα εκλεγμένους 5 χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, τις οποίες τώρα αμφισβητεί και αναιρεί, β) σύμφωνα με το πνεύμα του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) αλλά και τον εσωτερικό Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΔ 131/27-12-2010), σε πάρα πολλά άρθρα απαιτείται για την καλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργία των Υπηρεσιών, η συνεργασία με τα υπερκείμενα Υπουργεία, τους Δήμους (ΟΤΑ Α΄ βαθμού) και μ’ άλλους κοινωνικούς φορείς. Ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης αυτή η συνεργασία και η πρωτοβουλία λήψης αποφάσεων και δράσεων προκειμένου να βρίσκονται λύσεις, επιβάλλεται σ’ όλους τους τομείς (πόροι, κοινωνική μέριμνα, υγεία, παιδεία, έργα κ.ά.).

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης παρουσιάζει την  εξής αντίφαση: Όταν επιτίθεται στην Κυβέρνηση (τώρα στέλνει και εξώδικα!!!), στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και σ’ άλλους φορείς επικαλείται μόνο τη δική του «αιρετότητα» και διεκδικεί επιλεκτικά αποκέντρωση αρμοδιοτήτων ενώ, στην περιφέρεια που έχει την ευθύνη, προσπαθεί να επιβάλλει, κόντρα στην κοινή λογική, στις απαιτήσεις των καιρών και στις αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών, την φίμωση και την συγκέντρωση των εξουσιών, για να επιτύχει ιδιοτελείς  σκοπούς. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποκλείσει όλη την αντιπολίτευση από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και τις σοβαρές προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας. Ότι τώρα αναγκάζεται να «στήσει» (λόγω έγκρισης ΠΕΣΔΑ) την Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας, ενώ δεν λειτουργούν καθόλου γνωμοδοτικές επιτροπές και εκλείπει ο ουσιαστικός απολογισμός σοβαρών δράσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή.

Δεν έδειξε χρόνια τώρα, ως όφειλε, την ευαισθησία του στο περιεχόμενο του άρθρου 159 παρ. 3 του «Καλλικράτη» που αναφέρεται στη σύγκρουση συμφερόντων της Περιφέρειας με τα ιδιωτικά συμφέροντα συγγενών του προσώπων.

Ας παραδειγματιστεί από τη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής, που στα πλαίσια της απλούστευσης των διαδικασιών, της εξυπηρέτησης των πολιτών και της αποτελεσματικότητας, αποκέντρωσε τις αρμοδιότητες με τη μείωση των υπογραφών στο χαμηλότερο επίπεδο.

Το έγγραφο που έστειλε μπορεί να γυρίσει «μπούμεραγκ» στην προσπάθεια για χρηστή διοίκηση, νομιμότητα, αποδοτικότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, επικουρικότητα και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Εκτός όμως από την  υπηρεσιακή, θεσμική και αυτοδιοικητική προσέγγιση, υπάρχει και η κοινωνική και  πολιτική προσέγγιση που φανερώνει ότι ο κ. Τατούλης χρόνια τώρα με τη στάση του έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερο μέρος του συστήματος που μας έφερε μέχρι εδώ με μνημόνια, λιτότητες και  σοβαρά προβλήματα. Είναι το ίδιο σύστημα που με την απαξίωση των αρχών και των κανόνων επέφερε την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, εγκαθιστώντας κανόνες αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων.

Σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από την κοινωνία, τους φορείς της και την σημερινή κυβέρνηση ν’ αλλάξουμε «ρότα», ουσιαστικά διαφωνεί, θίγεται και αντιδρά μ’ αυτόν τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο.  Χρησιμοποιεί, όπως ξέρει καλά στο επικοινωνιακό επίπεδο, ψέματα, υποσχέσεις και μεγάλες κουβέντες, προσβολές και απειλές, ποντάροντας ότι πού θα πάει,  «θα πέσουν αυτοί και θα έρθουν οι δικοί μας».

Τον καλούμε γι’ άλλη μια φορά, στις κρίσιμες ώρες που περνάει η Χώρα και η Περιφέρειά μας, να συνειδητοποιήσει ότι είναι Περιφερειάρχης που θα ’πρεπε να εκπροσωπεί όλο τον λαό της Περιφέρειας και όχι τα δικά του συμφέροντα, την παράταξή του και τον πολιτικό του χώρο.

 

* Ο Νίκος Πατσαρινός είναι επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»