ΕυρώπηΑρχείο

Επτά υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε επίσημα τα ονόματα των επτά υποψηφίων για την ανάληψη της προεδρίας του ΕΚ. Η εκλογική διαδικασία ξεκινά σήμερα αμέσως μετά από τις τρίλεπτες παρουσιάσεις των επτά υποψηφίων στις 10 (ώρα Ελλάδος).
 
Οι επτά επίσημες υποψηφιότητες για την προεδρία του ΕΚ είναι οι εξής:
Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία)
Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο)
Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία)
Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία)
Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο)
Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία)
Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)
 
Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της εκλογικής διαδικασίας
Η εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινά με τις σύντομες παρουσιάσεις όλων των υποψηφίων. Θα ακολουθήσουν οι γύροι των μυστικών ψηφοφοριών (από ένας έως τέσσερις το μέγιστο) των οποίων θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς.
 
·         10πμ: τρίλεπτες παρουσιάσεις των επτά υποψηφίων και στη συνέχεια έναρξη του πρώτου γύρου ψηφοφοριών
·         12.30πμ: αποτελέσματα του πρώτου γύρου
·         4μμ: αποτελέσματα του δεύτερου γύρου
·         8μμ: αποτελέσματα του τρίτου γύρου
·         10μμ: αποτελέσματα του τέταρτου γύρου
 
 
Αναλυτικά η εκλογική διαδικασία
 
Υποψηφιότητα μπορεί να βάλει κάθε ευρωβουλευτής που έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον του 5% του συνόλου των ευρωβουλευτών (τουλάχιστον 38 ευρωβουλευτές).
 
Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται Πρόεδρος. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται.
 
Εάν δεν υπάρξει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι υποψήφιοι ή καινούριοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά εάν είναι απαραίτητο.
 
Νέες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν πριν την έναρξη του δεύτερου ή του τρίτου γύρου ψηφοφορίας.  Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος θα γίνει, αν δεν υπάρξει νικητής μετά το πέρας του τρίτου γύρου, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο. Στον τέταρτο γύρο ο νικητής εκλέγεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοπαλία, ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.