Καθολικά σχεδόν υπέρ της εισήγησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου γνωμοδότησε η Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και ενώσεων και πολίτες.
Σύμφωνα με την απόφαση η Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδότησε θετικά:
1) Για την έγκριση της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, όπως έχει διατυπωθεί στο κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση, προκρίνοντας τη λύση 1β ως ρεαλιστική, άμεση στην εφαρμογή της, οικονομικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον.
2) Τα συμπληρωματικά στοιχεία που απεστάλησαν από τους Δήμους και το ΦΟΔΣΑ τελούν υπό διαβούλευση σε σχέση με την αποκεντρωμένη διαχείριση έχουν ουσιαστικά αξιολογηθεί στο πλαίσιο της λύσης 2 του ΠΕΣΔΑ και δεν προκρίνονται.
3) Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις που καταγράφηκαν στη σημερινή διαβούλευση να αξιοποιηθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη διαμόρφωση της τελικής απόφασής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμαρχοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν ένθερμα υπέρ της λύσης της Περιφέρειας και ζήτησαν να ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση, ώστε να υπογραφεί το συντομότερο η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και να υλοποιηθεί το έργο.
Τατούλης: «Πολιτική νίκη της αυτοδιοίκησης η απόφαση
Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ αξιολογήθηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και σύμφωνα με τους Γενικούς Γραμματείς τους, η Κυβέρνηση προκρίνει και προτείνει την επιλογή της κεντρικής διαχείρισης και τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον ΠΕΣΔΑ, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.
«Για την καθυστέρηση ψήφισης του ΠΕΣΔΑ την κύρια ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση γιατί ενέκρινε τη ΣΜΠΕ μια μέρα πριν λήξει το 2016» ανέφερε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος τόσο στο πρόγραμμα του Ταμείου Συνοχής, όσο και του ΕΠΠΕΡΑΑ και τις πληρωμές τους, γιατί ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί οριζόντια αιρεσιμότητα και θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι 31/12/2016.
«Όταν μας ανέθεσαν οι Δήμαρχοι την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, είχαμε καταστατικό χάρτη τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ, τον οποίο οι ίδιοι είχαν ετοιμάσει και υπογράψει. Αυτόν σεβαστήκαμε και πάνω σε αυτόν καταρτίσαμε το σχέδιό μας» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι ήταν από τους πιο προωθημένους ΠΕΣΔΑ στη χώρα γιατί είχε συμπεριλάβει και την Κοινοτική Οδηγία. Τώρα καλούμαστε να ψηφίσουμε το νέο καταστατικό χάρτη, ο οποίος θα ισχύει μέχρι το 2020».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ακόμη ότι η Περιφερειακή αρχή είχε καλέσει την Κυβέρνηση από το 2015, αν δεν το θέλει το έργο ΣΔΙΤ να το καταργήσει με νόμο και να φέρει τη δική της πρόταση. «Δεν έκανε τίποτα απ’ τα δύο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για δύο χρόνια την υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας. Σήμερα ωστόσο αυτό προκρίνει και προτείνει. Αν το είχε κάνει δύο χρόνια πριν τώρα οι υποδομές θα ήταν έτοιμες και το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση συναντιόταν και συζητούσε με τους Δημάρχους και την εταιρεία και όχι με το δικαιούχο του έργου που είναι η Περιφέρεια».
Τον Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι αυτό που θα πάρει την απόφαση για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, για τον οποίο οι δύο Γενικοί Γραμματείς γνωμοδότησαν ότι είναι συμβατός τόσο με το νέο ΕΣΔΑ, όσο και με το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας δήλωσε ότι πρόκειται για κατεξοχήν πράσινο και καινοτόμο έργο γιατί αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την ενεργειακή του αυτονομία.
«Όταν ο ΦΟΔΣΑ έχει τη δυνατότητα και αποκτήσει στελεχωμένες υπηρεσίες για να αναλάβει την ευθύνη του έργου, θα το κάνει. Εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι «θέλουμε μια καθαρή και αειφόρα Πελοπόννησο και πλέον δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη λειτουργία ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε τη διαπλοκή να συντηρεί την παρανομία του μαύρου χρήματος».