ΠολιτικήΑρχείο

Ορόσημο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 195η επέτειο  της Α Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, στη Νέα Επίδαυρο.

Ο κ Γκιόλας παρέστη στην δοξολογία, κατέθεσε  στεφάνι στην αναθηματική στήλη  της Εθνοσυνέλευσης και στο σύντομο χαιρετισμό του  μίλησε για τη σημασία του γεγονότος αυτού στη διαμόρφωση και εξέλιξη του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Ο κ. Γιάννης Γκιόλας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε σήμερα εδώ, στη Νέα Επίδαυρο, για  να συμμετάσχουμε στο γιορτασμό της 195ης επετείου  από την Α Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.

Ένα μεγάλο γεγονός-ορόσημο  που σηματοδότησε την πορεία  του νεότερου Ελληνικού κράτους  και κατέστησε τη Νέα Επίδαυρο σημείο αναφοράς.

Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.

195 χρόνια από τότε αποτίουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες εκείνης της πρώτης  Εθνοσυνέλευσης, σε αυτό τον ιστορικό τόπο, Εμπνεόμαστε και νιώθουμε την υποχρέωση να προσπαθούμε  και σήμερα για διεύρυνση των κατακτήσεων, για συνεχή βελτίωση της πατρίδας μας, που παρά την δύσκολη συγκυρία καλείται να έχει  -και θα έχει- τον δικό της σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Η κυρία Αγγελική Καραπάνου, στέλεχος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, εκφώνησε την κεντρική ομιλία με θέμα «Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου: Η πρώτη Δημοκρατία της σύγχρονης Ελλάδας».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Κρεμαστινός, ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος  της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης, οι βουλευτές  του νομού, ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης και μέλη του Π.Σ., ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, οι τοπικές αρχές και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.