ΠολιτισμόςΑρχείο

Πότε θα ανοίξουν τις πύλες τους τα μουσεία του Άργους;

Ακόμα να ανοίξουν τις πύλες τους το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους, με το δεύτερο να είναι έτοιμο και το πρώτο να έχει κολλήσει στο έργο εκσυγχρονισμού και επανέκθεσης των συλλογών του.

Το θέμα φέρνει για ακόμα μία φορά στη βουλή ο Γιάννης Ανδριανός, ζητώντας να μάθει τι μέλει γενέσθαι με τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Σε ότι αφορά το Βυζαντινό Μουσείο η ερώτηση έχει ως εξής:

«Με την παρούσα Ερώτηση ζητώ να πληροφορηθώ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εγκαινίων του Βυζαντινού Μουσείου Άργους, το οποίο ήδη πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, καθώς είχαν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές εργασίες και απέμενε μόνο η τοποθέτηση των εκθεμάτων στις προθήκες.

Επισημαίνεται ότι σε προηγούμενη σχετική Ερώτησή μου με αριθμό πρωτοκόλλου 108/8-10-2015, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτάς είχε απαντήσει μεταξύ άλλων πως:

“Επιβαρυντικοί παράγοντες για την ομαλή πορεία του έργου υπήρξαν, σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία, (α) η εφαρμογή του νέου Οργανισμού του Υπουργείου (του 2014) με τη συνακόλουθη κατάργηση Υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων και (β) οι επιβληθέντες περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλονται προσπάθειες και αναζητούνται διαρκώς λύσεις από την αρμόδια Εφορεία σε συνεργασίας με την Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού του Υπουργείου και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Πελοποννήσου, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2015”.

Δεδομένου του ότι βρισκόμαστε ήδη στο 2017, και η σημαντική αυτή πολιτιστική δομή για το Άργος και την Αργολίδα ακόμη δεν έχει ανοίξει τις πύλες της στο κοινό,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Πότε θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το Βυζαντινό Μουσείο Άργους που αποτελεί άλλη μια σημαντική δομή πολιτισμού στην Αργολίδα”.

 

Σε ότι αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους ο βουλευτής σημειώνει:

«Mε την παρούσα Ερώτηση ζητώ να πληροφορηθώ σχετικά με την πορεία της υλοποίησης του έργου Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους και επανέκθεσης των συλλογών του βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 4.050.000 ευρώ, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για την υλοποίηση του έργου έγιναν οι απαραίτητης εργασίες υπό την εποπτεία της Δ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε κτίριο 1000 τ.μ που παραχώρησε ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αρχαιότητες του μουσείου, να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη σχετική, με αριθμό πρωτοκόλλου 2033/18-12-2015 Ερώτησή μου, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς είχε απαντήσει μεταξύ άλλων τα εξής: 

“Η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθεί ως νέο έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η πράξη: «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» και να υλοποιηθεί η συνέχιση του έργου που αφορά α) στον εκσυγχρονισμό του κτηρίου και β) στην επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους, βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών. Το πρώτο σκέλος θα υλοποιηθεί με εργολαβία, ενώ το δεύτερο με αυτεπιστασία. Στο πλαίσιο αυτό και κατά την επόμενη φάση εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 προγραμματίζεται να υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο για το προτεινόμενο έργο”.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

2. Ποιό είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων εκσυγχρονισμού και επανέκθεσης των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών».