ΟικονομίαΑρχείο

Πτυχιούχοι μαθαίνουν λιθοξοΐα και τυροκομία στην Επίδαυρο

Επαγγελματίες τυροκόμοι, παιδιά κτηνοτρόφων, άνεργοι, ακόμη και ένας φοιτητής μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (όπου είναι ομότιμος καθηγητής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου) σπουδάζουν σε μία από τις ειδικεύσεις Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, Λιθοξόων-Μαρμαράδων και Λιθοχαρακτών, Μελισσοκομίας και Φυτικής Παραγωγής, στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Επίδαυρο. Μάλιστα, ένας εκ των σπουδαστών της έχει «μεταναστεύσει» για σπουδές στην Αργολίδα από τη Δράμα. Το μεγάλο ενδιαφέρον καταδεικνύει τη στροφή προς την επαγγελματική εκπαίδευση, από ενήλικες που μπορεί να έχουν ακόμη και πτυχίο πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, η διετούς φοίτησης, απογευματινή σχολή ξεκίνησε μαθήματα τον Ιανουάριο του 2015 στο κτίριο του παλιού Γυμνασίου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου. «Αν και ξεκινήσαμε χωρίς εξοπλισμό εργαστηρίων, στα δύο χρόνια λειτουργίας καταφέραμε σε αντίξοες συνθήκες, να κάνουμε γνωστή τη σχολή και να προσελκύσουμε δωρητές, σε σημείο που πλέον παρέχουμε υψηλού επιπέδου θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Eτσι, σε εκπαιδευτική κλίμακα, τυροκομούμε ανελλιπώς κάθε εβδομάδα, παράγουμε μόνοι μας όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα, οι λιθοξόοι μας φτιάχνουν ανθέμια και επιγραφές σε πέτρα και μάρμαρο και λειτουργούμε πλήρες εργαστήριο σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος» ανέφερε στην «Κ» η διευθύντριά της Δώρα Αντωνοπούλου. Συνολικά, η σχολή διαθέτει 77 σπουδαστές, με μέσο όρο ηλικίας πέριξ των 30 χρόνων. Είναι παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τη δουλειά του πατέρα τους, άλλοι που σκοπεύουν να επεκταθούν και σε ένα κλάδο κοντινό με τη σημερινή τους απασχόληση, κάποιοι που αναζητούν επάγγελμα με προοπτικές. Κατάγονται όχι μόνο από την Αργολίδα, αλλά και από Αρκαδία, Ηλεία, Aνδρο, ακόμη και τη Δράμα. «Eχουμε ειδικότητες με πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές, τις οποίες ο πολύς κόσμος ίσως να μην υποθέτει» λέει η κ. Αντωνοπούλου.

Δημόσιες ΣΕΚ του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν, εκτός από την Επίδαυρο, σε Μυτιλήνη, Γιάννενα και Πειραιά. Η ηγεσία του υπουργείου –την αρμοδιότητα της τεχνολογικής εκπαίδευσης έχει ο υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης– αποφάσισε να μετατρέψει σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης («ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων» όπως ορίζονται) όσες από αυτές αποδεδειγμένα λειτουργούν ως φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης με τις ιδιαιτερότητες των ειδικοτήτων τους. Επίσης, όπως δήλωσε στην «Κ», ο Θέμης Κοτσιφάκης –διευθυντής του Γραφείου του κ. Μπαξεβανάκη– το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν ΙΕΚ σε «στοχευμένες» περιοχές. «Για παράδειγμα, όπως λέει ο κ. Κοτσιφάκης, υπάρχει σκέψη για δημιουργία τέτοιων ΔΙΕΚ σε φυλακές, θεραπευτικές κοινότητες ή για άνεργους ενήλικες που βρέθηκαν χωρίς απολυτήριο Λυκείου και ψάχνουν να εκπαιδευθούν σε μια ειδικότητα που δεν απαιτεί μεγάλο θεωρητικό υπόβαθρο και που θα τους εντάξει στην αγορά εργασίας».
 
 
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ