ΠολιτικήΑρχείο

Προτάσεις – αφορμή για διάλογο με τους πολίτες της Αργολίδας

Με αφορμή τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Αργολίδας από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας με θέματα α) το Νέο ασφαλιστικό, οφειλές-ρυθμίσεις, β) το Φορολογικό, γ) το Τραπεζικό (Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, pos, ακατάσχετο, διαμεσολάβηση) και δ) τις Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος, ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταθέτουμε για συζήτηση σε όλους τους πολίτες της Αργολίδας τις επεξεργασμένες προτάσεις μας για όλα τα παραπάνω θέματα. Οι προτάσεις στηρίζονται στη βαθιά πεποίθηση ότι η υπερφορολόγηση κι οι τερατώδεις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν αδιέξοδη πολιτική και αντίθετα μόνο η ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Τις προτάσεις αυτές θέτουμε σε δημόσιο διάλογο με την πεποίθηση ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα καλύτερο αύριο των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της Αργολίδας


Α. Ασφαλιστικό: Για την ενίσχυση της βιωσιμότητας 

1. Ενίσχυση του διαγενεακού κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ με: 

α) το 25% από τις ιδιωτικοποιήσεις κάθε μορφής

β) το 75% των πόρων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων 

2. Κάλυψη όλων των ελλειμμάτων των Ταμείων που θα καταγραφούν στις 31/12/2016

3. Εφαρμογή της ρήτρας απασχόλησης σε κάθε επενδυτικό πρόγραμμα και δράση ή σε επενδύσεις που χρηματοδοτούνται τουλάχιστον με 30% από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους

4. Συντελεστής 1,3 για τις δαπάνες που αφορούν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Για κάθε 100€ δαπάνης της επιχείρησης για τον εργαζόμενο θα απαλλάσσεται για 130€.

5. Στοχευμένη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την επιπλέον απασχόληση πραγματικών νέων θέσεων εργασίας.

6. Βιώσιμη ρύθμιση οφειλών με πολλαπλές επιλογές:

α. 100-150 δόσεις με ειδικό επιτόκιο

β. μηνιαίες δόσεις καταβολής οφειλών έως την συνταξιοδότηση

γ. πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών με δικαίωμα ένταξης στις ρυθμίσεις οποτεδήποτε

– Και για τις τρεις επιλογές τίθεται ρήτρα καταβολής των τρεχουσών εισφορών

– Οι οφειλές εργοδοτών για μισθωτή απασχόληση εντάσσονται μόνο στην α επιλογή.

– Επανένταξη στη ρύθμιση σε περιπτώσεις απώλειας, με καταβολή των οφειλόμενων δόσεων με προσαύξηση ή με επανυπολογισμό των δόσεων για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα της αρχικής.


Β. Ανάπτυξη και Φορολογικό

1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια.

Η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής όπως:

  • Η ευρύτερη υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Η εφαρμογή αξιόπιστου περιουσιολογίου.
  • Η πάταξη της λαθρεμπορίας των καυσίμων.

 

2. Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες. 

3. Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους μέχρι το τέλος του εργασιακού τους βίου).

4. Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς Μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους.

5. Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό.

6. Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των Τραπεζών με σεβασμό στην απασχόληση στις επιχειρήσεις, προστασία της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών χαμηλού εισοδήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας.

7. Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες).

8. Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece.

9. Προγράμματα και κίνητρα για υποκατάσταση των εισαγωγών σε τομείς που μπορεί να ανταποκριθεί η Ελληνική οικονομία.

10. Όλα τα παραπάνω με ειδικές ρυθμίσεις για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα.


Γ. Συνταξιοδοτικό: Μέτρα αποκατάστασης αδικιών

1. Άμεση αποκατάσταση των αδικιών στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των κρατήσεων, με εφαρμογή της απόφασης 2287/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2. Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης με βάση τις διατάξεις του νόμου 3996/2011 γιατί δεν είναι δυνατόν να διαβιούν για 2-3 χρόνια οι συνταξιούχοι με επίδομα 192€.

3. Αποκατάσταση αδικιών στις αναπηρικές συντάξεις και στις συντάξεις χηρείας. Άμεση έκδοση ορθής εγκυκλίου για την έκδοση συντάξεων χηρείας.

4. Αποκλιμάκωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση της απασχόλησης. 

5. Ειδικό καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπιχειρήσεις τοπικής δράσης σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων.

6. Έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας για νέους, οι οποίοι θα μπορούν για μια τριετία συνολικά να καταβάλουν εισφορές μόνο για περίθαλψη με δυνατότητα να αναγνωρίσουν το χρόνο αυτό για σύνταξη κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

7. Επαναφορά του μεταβατικού καθεστώτος εισφορών για την υγεία για νέους επιστήμονες και επαγγελματίες καθώς και για τους αγρότες.

 

Δ. Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος

1. Καμία απολύτως αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα 700.000 φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έχουμε εντάξει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, σύμφωνα με αποφάσεις μας από το 2014.

2. Ειδικές ρυθμίσεις πολλών δόσεων (και άνω των 36) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Εξατομίκευση των οφειλών και των δόσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες που έχουν οι επαγγελματίες να αποπληρώσουν, ώστε να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων από το λόγο αυτό.