ΕκδηλώσειςΑρχείο

Κρανιδιώτικη λύριζα και φέτος την αποκριά

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο Κρανίδι μικροί και μεγάλοι τραγουδούν στις γειτονιές με τη συνοδεία μουσικής.

Η αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου της Λύριζας θα ξεκινήσει από την κάτω πλατεία στις 14:00μ.μ. Φτάνοντας στην πάνω πλατεία στις 16:30μ.μ. οι μασκαρεμένοι θα συνεχίσουν με χορό, κρασί και μεζέδες.

 

Τι ήταν η Λύριζα;

H Λύριζα είναι ένα τοπικό έθιμο της αποκριάς όπως αυτή που γιόρταζαν στο παλιό Κρανίδι την εποχή που η μετακίνηση των ανθρώπων δεν ήταν τόσο εύκολη όσο η σημερινή γιατί τα αυτοκίνητα ήταν ανύπαρκτα.

Επρόκειτο για ένα αυτοσχέδιο γλέντι της γειτονιάς που γινόταν σε ένα πλάτωμα. Όλοι οι γείτονες έβγαζαν τραπέζια και καρέκλες στο πλάτωμα,έφερνε ο καθένας τις ετοιμασίες του,άφθονο κρανιδιώτικο κρασί και κυρίως το κέφι του για να γλεντήσουν.

Στα γλέντια αυτά απαραίτητο ήταν το μασκάρεμα,τα πειράγματα,οι πλάκες και ο χορός. Αγαπημένες μεταμφιέσεις ήταν οι απάχηδες και η γκαμήλα. Κυρίαρχα εδέσματα ήταν οι γκόγκες και το φτιαχτό γιαούρτι, λόγω της πληθώρας του γάλακτος την περίοδο της αποκριάς.

Το όνομα λύριζα του εθίμου προέρχεται από τη λύρα, το μουσικό όργανο και την αρβανίτικη κατάληξη-ζα που σημαίνει μικρό γλέντι,με όργανα όταν υπήρχαν ή με γραμμόφωνα.

Γνωστές λύριζες στο Κρανίδι ήταν της Μπαρδούνιας,των Σαραντάσπιτιών,του Αγίου Κωνσταντίνου,της Κάτω Πλατείας,και του Αγίου Βασίλη (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ).