Site icon Αρχείο anagnostis.org

Επιτέλους λύσεις προς την ορθή κατεύθυνση για ποδηλατοδρόμους

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως ο Δήμος Ναυπλιέων και η Περιφερειακή Διοίκηση άρχισαν να βλέπουν σωστά την δημιουργία ποδηλατικού δικτύου στον νομό. Χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια περίπου από τότε που οι Ορθοπεταλιές πρότειναν την δημιουργία κεντρικού ποδηλατοδρόμου παράλληλα στο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνέδεε αρχικά τις δύο μεγάλες πόλεις του νομού και τους σημαντικότερους στην διαδρομή του αρχαιολογικούς χώρους (Δερβενάκια-Μυκήνες- Άργος- Τίρυνθα- Ναύπλιο). Καταθέσαμε τις προτάσεις μας πριν από 4 χρόνια περίπου στον Δήμο Ναυπλιέων ενώ τις θυροκολλήσαμε 2 φορές στο παλιό δημαρχείο του Άργους, αφού κανένας επίσημος δεν είχε παρουσιαστεί για να τους τις επιδώσουμε. Είχε προηγηθεί όλων η κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας μέχρι την παραλιακή, προφανώς για να περιοριστεί ο χώρος των Ρομά.

ΤΟ ΆΡΓΟΣ προτιμούσε να βάφει με μπογιά δρόμους νομίζοντας πως έτσι φτιάχνει ποδηλατοδρόμους και πετώντας χρήματα των δημοτών για λαδομπογιές. Αποκορύφωμα των αστείων προσπαθειών ήταν και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου με τριμμένο κεραμίδι στην παραλία του Τημενίου, που αργότερα ονομάστηκε πεζόδρομος πριν καλυφτεί από χαλίκια. Την ίδια εποχή το Ναύπλιο τραβούσε γραμμές στο λιμάνι οι οποίες από την πρώτη στιγμή έγιναν πάρκινγκ. Γνωστοποιήσαμε τις προτάσεις μας στον τότε υπουργό περιβάλλοντος χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ εισπράξαμε και την αδιαφορία του γραμματέα του σημερινού βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντησή μας με τον βουλευτή.

ΌΤΑΝ πριν από χρόνια ο Δήμος Ναυπλιέων ζήτησε τις προτάσεις μας, επιμείναμε στην δημιουργία ενός ποδηλατικού άξονα από το Πάρκο του ΟΣΕ και διαμέσου της Αιγίου προς Τίρυνθα και Άργος πάνω στον οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί ένα δευτερεύον ποδηλατικό δίκτυο, προς το ιστορικό κέντρο, την παραλιακή, τον Άγιο Αδριανό, την Άρια κλπ. Στο Άργος ψηφιακά καταθέσαμε τις προτάσεις μας και πάνω στην μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, επισημαίνοντας και δω την ανάγκη του κεντρικού Άξονα, αλλά και την προχειρότητα κατασκευής 3 αρχικά παράλληλων ποδηλατόδρομων, χωρίς καμία μελέτη συνέχισής των και χωρίς καμιά σύνδεση μεταξύ των προτείνοντας την κατάργηση του ενός εκ των τριών και την σύνδεση των άλλων δύο με ένα ποδηλατόδρομο από την Βασιλέως Γεωργίου Β`, εμπρός από το αρχαιολογικό μουσείο έως και την Μπελλίνου.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ το Άργος μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον για το ποδήλατο, σε μια πόλη που έχει τεράστιες δυνατότητες, πολύ περισσότερες απ ότι το Ναύπλιο, λόγω της θέσης της και της άμεσης και εύκολης γειτνίασης με ενδιαφέρουσες διαδρομές προς Κεφαλάρι, Νέα Κίο, Βάλτο του Άργους κλπ., για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού και όλων των μορφών ποδηλατικού αθλητισμού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προτείνουμε την μετατροπή των εγκαταλειμμένων δημοτικών σχολείων με ελάχιστο κόστος σε ξενώνες (υπό την μορφή καταφυγίου) ποδηλατών και πεζοπόρων με μικρό οικονομικό αντίτιμο.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ η δημοτική αρχή του Άργους να αντιληφθεί τις προοπτικές του ποδηλατικού και πεζοπορικού τουρισμού και να αξιολογήσει σοβαρότερα τις προτάσεις μας. Οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουμε εκφράσει αφορούν ακόμα και περιοχές της Ερμιονίδας και προέρχονται από την εμπειρία ετών ποδηλασίας σ όλο τον νομό. Στόχος των ποδηλατοδρόμων θα πρέπει να είναι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών από το σχολείο στο σπίτι και των εργαζομένων στην εργασία τους με σύντομους δρόμους κι όχι μέσα από στενά και άσκοπες κυκλικές πορείες. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι ποδηλατόδρομοι αναψυχής – τουρισμού, ενώ ειδική επιστημονική μελέτη θα πρέπει να γίνει για αθλητικούς χώρους -πίστες. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα

 

(Άκης Ντάνος 08/02/2017) -Ο Άκης Ντάνος είναι μέλος του ΔΣ των Ορθοπεταλιών Αργολίδας και το κείμενο αποτελεί προσωπικές του εκτιμήσεις

 

Exit mobile version