Το ΦΟΥΓΑΡΟ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου γιορτάζει φέτος την Ημέρα της Γυναίκας, την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 7 μμ., με την παρουσίαση δύο μυθιστορημάτων από γυναίκες αλλά όχι μόνο για γυναίκες!
“Και μετά, η Πωλέτ” της Barbara Constantine, “Μεγαλώνοντας” της Sophie Fontanel.
Οι δύο Γαλλίδες συγγραφείς θέτουν με τη γραφή τους τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο, υμνούν τη μητρότητα, τον έρωτα και την αγάπη. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν η Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας Βασιλική Λαλαγιάννη και η Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και μεταφράστριά τους Ιφιγένεια Μποτουροπούλου.
Και μετά, Η Πωλέτ
Θα μπορούσε να ονομασθεί «μυθιστόρημα της αντi-κρίσης», αλλά εξίσου και “μυθιστόρημα της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών» καθώς απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Με πραγματικά μοντέρνα γραφή, χιούμορ αλλά και βάθος σκέψης, η συγγραφέας δημιουργεί ένα ακαταμάχητο κι απολαυστικό κλίμα στην ιστορία της, όπου συναντώνται ο έρωτας, η αγάπη για τη φύση και τα ζώα, η φιλία, ο πόνος, η χαρά, αλλά κυρίως η αλληλεγγύη. Η ιστορία ξεκινά με βασικό ήρωα τον Φερντινάν που ζει πλέον μόνος στην μεγάλη φάρμα του μετά τον θάνατο της γυναίκας του και τη μετακόμιση της οικογένειας του γιού του. Όμως ένα-ένα, εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα που θα εγκατασταθούν στη φάρμα. Εντέλει θα γεμίσει ξανά με ζωντάνια και θα αρχίσει πάλι να λειτουργεί χάρη στην ανθρωπιά και την καλοσύνη. Αν και η ιστορία προσεγγίζει θέματα όπως ο θάνατος, η μοναξιά, τα γεράματα, το διαζύγιο ή ακόμα και η άρνηση της εγκυμοσύνης, είναι ένα μυθιστόρημα που ανεβάζει το ηθικό και ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στις γενιές.
Μεγαλώνοντας
Αρχισυντάκτρια του γαλλικού περιοδικού ELLE, η Σοφί Φοντανέλ είναι απόλυτα δεμένη με τη μόδα και, στον κοσμικό περίγυρό της, προσκαλείται σε όλα τα “γκλάμορους” πάρτυ και είναι πάντα “connected”. Όμως, μετά από χρόνια ξεγνοιασιάς, μήπως έφτασε η ώρα να ασχοληθεί με τη μητέρα της; Με ευαισθησία, συγκίνηση, σεβασμό αλλά και λεπτό χιούμορ, η Φοντανέλ αφιερώνει το βιβλίο της Μεγαλώνοντας στην μητέρα της. Διαχειρίζεται ένα ανθρώπινο θέμα που θα κληθεί ο καθένας να αντιμετωπίσει: τη σχέση ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς, όταν τα παιδιά βιώνουν την προσωπική και επαγγελματική ολοκλήρωση, ενώ οι γονείς μετατρέπονται σε πρόσωπα που χρειάζονται προσοχή και στήριξη. Η συγγραφέας συγκίνησε το Γαλλικό κοινό με την εξιστόρηση αυτοβιογραφικών στιγμών που πέρασε μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα της και των συναισθημάτων που διέτρεχαν αυτή τη σχέση, αλλά και τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους. Περιγράφει την εμπειρία της με χιούμορ και αφάνταστη τρυφερότητα, εμπειρία με την οποία ο καθένας μας μπορεί να ταυτιστεί.
Η Βασιλική Λαλαγιάννη σπούδασε Γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο ΑΠΘ, και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Γαλλία. Ειναι καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Παν/μιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Στα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα βρίσκεται η σύγχρονη γαλλόφωνη γυναικεία λογοτεχνία.
Η Iφιγένεια Μποτουροπούλου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο.