Τι ζητά η ΛΑ.Ε για τους δασικούς χάρτες
Θύελλες έχει ξεσηκώσει η δημοσίευση των δασικών χαρτών στην Πελοπόννησο, καθώς υπάρχουν πολλά λάθη και ανακρίβιες, ενώ και οι προθεσμίες για τις ενστάσεις θα πρέπει να επεκταθούν.
«Η Λαϊκή Ενότητα γνωστοποιεί τις θέσεις της για το θέμα οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω:
Στις 23 Ιανουαρίου με επιστολή του Θανάση Πετράκου Υπεύθυνου Αγροτικής πολιτικής ΛΑ.Ε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, στον Αναπληρωτή ΥΠΕΝ κ. Σωκράτη Φάμελο και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου ζητούσαμε να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για να υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές και να διορθωθούν λάθη και προβλήματα.
Τονίζαμε και τονίζουμε ότι είμαστε υπέρ της κύρωσης των δασικών χαρτών και της ύπαρξης δασολογίου και του εθνικού κτηματολογίου. Όμως από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέκυψαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Αφετηρία των περισσότερων προβλημάτων είναι η επιλογή να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 αλλά και γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες πριν την ανάρτηση.
Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι οδυνηρές έως καταστροφικές για πολλές χιλιάδες αγρότες που χάνουν τη γη τους και ταυτόχρονα επωμίζονται τεράστια βάρη.
Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις, τις ανησυχίες και τις επισημάνσεις μας . Η παρέμβαση προ ημερών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μας δικαιώνει. Ο κ. Αποστόλου είπε ότι «…αν χαρακτηριστούν σημερινές αγροτικές εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την καταβολή των ενισχύσεων όσο και με την κυριότητα των εκτάσεων…». Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν και καταλογισμοί από την Ε.Ε. και θα ζητηθεί η επιστροφή των επιδοτήσεων που δίνονται εδώ και 35 χρόνια (αυτό βέβαια απέφυγε ο κ. Υπουργός να το πει).
Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, επωμίζονται τεράστιες ευθύνες για τις συνέπειες που θα υπάρξουν. Οφείλει έστω και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να λογικευθεί και να αναστείλει προσωρινά την ανάρτηση δασικών χαρτών και να προχωρήσει σε ουσιώδεις ρυθμίσεις ώστε να εξαλειφθούν τα λάθη και τα προβλήματα.
Συγκεκριμένα θα πρέπει.
1.Το τέλος υποβολής αντιρρήσεων να καταργηθεί.
2. Να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις πριν την νέα ανάρτησή τους.
3.Να προσδιοριστούν στις αναδασωτέες η δασωτέες εκτάσεις οι πάγιες αγροτικές εκτάσεις και οι οικισμοί έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις αντιρρήσεις.
4. Οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν δασικής μορφής και σήμερα είναι αγροτικές και στον δασικό χάρτη αναφέρονται ως ΔΑ, για να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες τους νόμιμα τη γεωργική χρήση, να μην υποχρεούνται να υποβάλλουν αντιρρήσεις για να μην πληρώνουν παράβολα και να τους δοθεί χρόνος για να υποβάλλουν το αίτημα γεωργικής χρήσης, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των αντιρρήσεων. Φυσικά με τη δέσμευση ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση και θα παραμείνουν μόνιμα αγροτικές (δενδρώδεις καλλιέργειες) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της φύσης.
Παράλληλα να γίνει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να μειώνεται το κόστος που προβλέπει ο νόμος σε ένα συμβολικό τίμημα πχ 10 ευρώ το στρέμμα, όπως επίσης το παράβολο που είναι αρκετά υψηλό ιδιαίτερα σήμερα μετά 7 χρόνια μνημονίων τα οποία έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα των αγροτών και όλων των πολιτών. Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα ο καταπατητής που πουλάει φιλέτα παραλιακά για να πλουτίσει και άλλο πράγμα αυτός που εκχερσώνει να βάλει ένα αμπελάκι η ελιές για να ταΐσει την οικογένεια του στις σκληρές εποχές 1945, 1960, 1970.
5. Οι εκτάσεις που ήταν αγροτικές το 1945 και σήμερα είναι δασικές και χαρακτηρίζονται ως ΑΔ να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους αν επιθυμούν να τις ζητήσουν με ένα εντελώς συμβολικό τίμημα για αγροτική χρήση δενδρώδους καλλιέργειας φυσικά χωρίς δυνατότητα αλλαγής χρήσης στο μέλλον.
6. Τέλος, δεν μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει σε δυο μήνες, είναι αδύνατον, γι αυτό πρέπει να παραταθεί ο χρόνος τουλάχιστον κατά 6 μήνες για να μπορούν να κινηθούν παράλληλα και οι διαδικασίες των ΔΑ, αναδασωτέων και ΑΔ που προανέφερα.
Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αγνοεί την πραγματικότητα και δεν δεχθεί τις προτάσεις που επανακαταθέτουμε, θα επωμιστεί τεράστιες ευθύνες και φυσικά θα υποστεί την μεγάλη οργή και η αγανάκτηση του κόσμου».