ΠολιτικήΑρχείο

Υπάρχει διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις; (Vid)

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες  ερωτήσεις  αλλά και επισημάνσεις  κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης  Γκιόλας, ως  μέλος της  Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας , κατά την πρόσφατη συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο την  ακρόαση του πρόεδρου  της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Γεωργίου Καταπόδη και στελεχών της.

Όπως τόνισε ο κ. Γκιόλας  «η πολιτική στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων οφείλει  να διασφαλίζει την πλέον αποδοτική χρήση  των δημόσιων πόρων , να διευκολύνει  την πρόσβαση  μικρομεσαίων επιχειρήσεων  στις δημόσιες συμβάσεις, στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη  και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που  είναι και το ζητούμενο της εποχής».

Με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ανταγωνισμού  ο κ. Γκιόλας υπογράμμισε ότι «οι δημόσιες συμβάσεις  διαδραματίζουν  σημαντικό ρόλο  στην  οικονομία, χρησιμοποιούνται σε τομείς ζωτικής σημασίες  για την ανάπτυξη (κατασκευές, δημόσια έργα, μεταφορές, ενέργεια) και επηρεάζουν  την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Γκιόλας απηύθυνε σειρά ερωτημάτων στον πρόεδρο και τα στελέχη της Επιτροπής αναφορικά με:

– Την εφαρμογή πρόσφατων ευρωπαϊκών οδηγιών για εξορθολογισμό και πλήρη διαφάνεια των συμβάσεων

– Τι μετρήσιμα στοιχεία υπάρχουν;

– Κατά πόσο απλοποιήθηκε η κατάσταση στις δημόσιες συμβάσεις;

– Πόσο εποικοδομητική είναι η συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη Δημόσια Διοίκηση;

– Πόσο και πώς προχωράει η εφαρμογή της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Πύλης στην ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων;