ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Στα κάρβουνα για το νέο Καλλικράτη

Η Διοικητική μεταρρύθμιση που επιθυμεί η κυβέρνηση να επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε το αντικείμενο της Ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου την Τετάρτη 15 Μαρτίου , στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. των Δημάρχων, και των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ.

Στόχος της ημερίδας ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των αιρετών για τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος, τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Διοίκηση έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανέφερε ως παράδειγμα τις χρηματοδοτήσεις στον Δήμο του, που έχουν υποστεί μείωση, σε σχέση με την περίοδο πριν το 2010, και οι οποίες ανέρχονται στο 92%.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου μίλησε για την απαξίωση που δέχεται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης από μέρους της Κεντρικής Κυβέρνησης και  πρόσθεσε ότι οι κινήσεις της για την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής είναι εκ του πονηρού, με τελικό στόχο την αποδυνάμωση του Πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργιος Πατούλης έστειλε ανοιχτή πρόσκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να αποδεχθεί το αίτημα της ΚΕΔΕ να παρευρεθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με στόχο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ.  Πατούλης επισήμανε στην συνέχεια, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση και ενωμένη, χωρίς κομματικές ταυτότητες λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Έθεσε τέλος τα ζητήματα  των συμβασιούχων, των δασικών χαρτών αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων που έχει δημιουργήσει ο νόμος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  καιν αφορά τη σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο κ. Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία»,  ο κ. Γ. Τσιάμης μέλος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και ο κ. Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης «Συντονισμός Αιρετών»