ΡεπορτάζΑρχείο

Άλογο δάγκωσε γυναίκα στην Καραθώνα και ήθελε να φάει τα πορτοκάλια της

Σαν αδέσποτα και πεινασμένα βόσκουν δύο άλογα στην Καραθώνα. Και μπορεί να θαυμάζει κανείς τα υπερήφανα ζώα, όμως δύο περιστατικά τις τελευταίες ημέρες κατατρόμαξαν επισκέπτες.

Ναυπλιώτης που είχε πάει βόλτα με το αυτοκίνητό του στην παραλία, καθώς κινούνταν αργά και ενώ έπεφτε το σκοτάδι,  λίγο έλλειψε να πέσει πάνω στο λυμένο άλογο που βγήκε ξαφνικά στο δρόμο του.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε δίπλα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα μάλιστα τον ελαφρύ τραυματισμό μιας γυναίκας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, γνωστή Ναυπλιώτισσα δέχτηκε δαγκωματιά πριν λίγες ημέρες από πεινασμένο άλογο όταν πήγε να κάνει πικ νικ στην Καραθώνα:

«Πήγα στην Καραθώνα με μία φίλη και τα τρία παιδιά μας ηλικιών 3,5 – 5,5. Καθίσαμε μπροστά από την Ουτοπία και βγάλαμε πορτοκάλια και μανταρίνια να φάμε. Σχεδόν αμέσως ήρθε ένα άλογο. Υπήρχε κι άλλο ένα δεμένο πιο πέρα. Νομίσαμε ότι αυτό που ήρθε προς το μέρος μας ήταν επίσης δεμένο και δεν ανησυχήσαμε ιδιαίτερα.

Αφού έφαγε τα μανταρίνια από τη σακούλα, καταλάβαμε ότι το σκοινί δεν ήταν δεμένο και πήρα τα πορτοκάλια και πήγα προς τις βάρκες για να δώσω χρόνο στη φίλη μου να πάει τα παιδιά πιο πέρα.

Το άλογο έφαγε τα υπόλοιπα και μετά με ακολουθούσε. Ο μικρός μου (3,5 ετών) έπαθε πανικό και προσπαθούσε να πιάσει το χέρι μου γιατί φοβόταν. Εγώ του έλεγα να φύγει μακριά γιατί με κυνηγούσε το άλογο και το μικρό δεν έφευγε.


Τελικά το άλογο γύρισε και με δάγκωσε στο μπράτσο. Ευτυχώς δε μας ακολούθησε μετά το δάγκωμα και καταφέραμε να ξεφύγουμε.

Αφού πήγα στο γιατρό και μου έγραψε αντιτετανικό και αντιφλεγμονώδη, πήγα σε κεντρικό φαρμακείο να μου κάνουν τον αντιτετανικό. Εκεί, μου είπε η φαρμακοποιός ότι πριν από 1-2 μήνες είχε δαγκώσει τη θεία της ένα άλογο στην Καραθώνα.

Πήρα την απόφαση να πάω στην αστυνομία να δηλώσω το συμβάν. Στην αστυνομία έγραψαν το όνομα και το τηλέφωνό μου. Ρώτησαν τι θέλω από εκείνους και είπα να μη συμβεί σε κανέναν άλλο. Είπαν ότι εφόσον δε θέλω να καταθέσω μήνυση, εκείνοι “είναι ενήμεροι”. Εάν βρουν ποτέ τον ιδιοκτήτη του αλόγου, θα με ενημερώσουν.

Δεν είδα καμία κίνηση να πουν ότι θα έστελναν περιπολικό να δει τι συμβαίνει. Μετά μίλησα στο τηλέφωνο με φίλο που με συμβούλευσε να τηλεφωνήσω στο Δήμο. Κατά τα λεγόμενά του, η αστυνομία στην καλύτερη περίπτωση θα τηλεφωνούσε στο Δήμο. Τηλεφώνησα κι εγώ στο Δημαρχείο και εκεί ήξεραν ότι το συγκεκριμένο άλογο είχε δαγκώσει κι άλλους δύο τους τελευταίους μήνες. Σημειωτέον ότι δεν είχαν πληροφορηθεί από την αστυνομία στο μισάωρο που πέρασε μέχρι να τους τηλεφωνήσω εγώ. Μετά τα προηγούμενα συμβάντα, κάποιοι από το Δημαρχείο είχαν πάει και είχαν κάνει παρατήρηση στον ιδιοκτήτη και θεωρούσαν το συμβάν λήξαν. Είπαν ότι αν έβρισκαν κάποιον, γιατί ήταν και περασμένη η ώρα, τρεις παρά, θα τον έστελναν να βρει το αφεντικό του αλόγου.

 

Απορίες δικές μου:

– Ποιος είναι αυτός ο κύριος που αφήνει τα άλογα σε δημόσιο χώρο που περνάει κόσμος, και κατά πόσο επιτρέπεται αυτό;

– Και αν πούμε ότι επιτρέπεται να είναι δεμένα σε δημόσιο χώρο, για το λυτό τι λέτε;

– Το άλογο ήταν προφανώς πολύ πεινασμένο. Δεν το ταΐζει κανείς;

– Αν δεν κάνεις μήνυση, η αστυνομία δεν μπορεί να κουνηθεί από την καρέκλα της να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών;

– Αν γίνει κάτι κακό μετά τις 3, θα περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα να κάνουν κάτι από το Δήμο;

– Πόσους ανθρώπους πρέπει να δαγκώσει ένα άλογο για να μπορεί ο Δήμος ή η αστυνομία να κάνουν κάτι;

– Πρέπει να σκοτωθεί κάποιος για να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές αρχές;

– Τη λαμπάδα που δεν έγινε τίποτα χειρότερο, πόσα μέτρα να την πάρω;»

Εύλογα τα ερωτήματα του θύματος που θα πρέπει να απαντηθούν. Εμείς επισκεφτήκαμε 2 -3 μέρες (την Δευτέρα 6/3/2017) μετά την καταγγελία του θύματος την περιοχή και βρήκαμε ακόμα εκεί τα άλογα, σε δημόσιο χώρο, χωρίς νερό και με μόνη τροφή τα αγριόχορτα. Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για τα πανέμορφα ζώα που αναγκαστικά για να επιβιώσουν πιθανόν να επιτεθούν και σ άλλους επισκέπτες της Καραθώνας. Αφού οι αρχές αδιαφορούν ελπίζουμε κάποιος φίλιππος να υιοθετήσει τα αλογάκια και να εξαλείφει ο κίνδυνος επιθέσεων σε πολίτες.

Λίγες ημέρες αργότερα – σύμφωνα με πληροφορίες – εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης των αλόγων…