Ημερίδα για την χρήση της πληροφορικής στον πολιτισμό
Η Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνεργάζεται με το Εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και διοργανώνουν από κοινού ημερίδα με αντικείμενο τη χρήση της πληροφορικής στο χώρο του πολιτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο θα δοθεί σειρά σύντομων ομιλιών την Πέμπτη 6 Απριλίου, στις 11:00, στο αμφιθέατρο της σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και η θεματολογία επιλεγμένη ειδικά για νέους που θα ήθελαν να γνωρίσουν αυτό το συναρπαστικό επιστημονικό χώρο.
Οι διοργανωτές θα εκδόσουν βεβαιώσεις για την παρακολούθηση της εκδήλωσης. Για την έκδοση των βεβαιώσεων είναι απαραίτητη η εγγραφή, έως και την Τρίτη 4 Απριλίου, με χρήση της ηλεκτρονικής φόρμας που είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://goo.gl/37fK1F.
Συνοπτικό πρόγραμμα ομιλιών
Μανόλης Γουάλλες:
Πληροφορική και πολιτισμός, μια σχέση μαγική
Γιώργος Λέπουρας:
Εξαφάνιση Μουσείου! Μπορείτε να βοηθήσετε;
Νίκος Ζαχαριάς:
Από το Εργαστήριο στην Οθόνη
Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου:
Facebook και Twitter στην υπηρεσία των αρχαίων
Επικοινωνία
Φίλιππος Παππάς
email: [email protected]
Τηλέφωνο: 6942851556
Οι ομιλητές
Ο Μανόλης Γουάλλες είναι επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το 2007 μέχρι το 2013 σχεδίαζε και επέβλεπε την υλοποίηση έργων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, φροντίζοντας για την ισόρροπη έμφαση στην πληροφορική και τον πολιτισμό. Σε αυτό τον τομέα παραμένει ενεργός έως και σήμερα, όπως ενδεικτικά από τη θέση του εμπειρογνώμονα στο έργο ViMM (Virtual Multimodal Museum).
Ο Γιώργος Λέπουρας είναι καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει λάβει μέρος σε σειρά ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη των χώρων πολιτισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, ηγείται της ομάδας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο ευρωπαϊκό έργο CrossCult, που σκοπό έχει, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, να αναδείξει τους κρυμμένους συνδέσμους μεταξύ των ιστοριών των διαφορετικών λαών της Ευρώπης.
Ο Νίκος Ζαχαριάς είναι αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ειδικεύεται στις αναλύσεις και χρονολογήσεις αρχαιολογικών υλικών, βοηθώντας στην κατανόηση της δημιουργίας και χρήσης τους και με στόχο την δημιουργία ολοκληρωμένων εξιστορήσεων για το παρελθόν. Έχει μελετήσει σημαντικές συλλογές και μνημεία όπως κεραμικά, γυαλιά και κονιάματα από μεγάλες ανασκαφές στη χώρα, την Ισπανία, την Αγιά Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κ.ά.
Η δρ. Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ και έχει διενεργήσει πολυάριθμες ανασκαφές. Το 2016, το έργο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, το οποίο διηύθυνε, βραβεύτηκε με την «ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από τον οργανισμό European Museum Forum.