Γόνιμος προβληματισμός για τα ευρωπαϊκά θέματα και μεθόδους για την ανάπτυξη των θεμάτων αυτών στην σχολική ζωή ήταν τα στοιχεία της ημερίδας στην οποία συμμετείχαν 80 καθηγητές λυκείου από 30 σχολεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας που διοργάνωσε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Θεσσαλονίκη.
Η ημερίδα, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) », η παρουσίαση του οποίου έγινε από τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο Κώστας Χρυσόγονος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Η επιμορφωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Υπουργείου Παιδείας και κάλυψε θέματα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον ευρωπαίο πολίτη.
Στην ημερίδα, η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς ανάλυσε τα θέματα :
«Αντιπροσωπευτική, συμμετοχική, διακοινοβουλευτική δημοκρατία και διπλωματία: «Η σχέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνική Κοινοβούλια»,
«Το ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα της ΕΕ και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,
«Κοινοβουλευτισμός-Δημοκρατική Διακυβέρνηση στην ΕΕ».
Από την πλευρά της η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων παρουσίασε στους παραβρισκόμενους τις «Ψηφιακές δημιουργίες στο σχολείο».
Η Ελευθερία Μαρκοζάνη, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς ανέπτυξε το θέμα «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και νέοι».
Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους εκπαιδευτικούς.
Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament School Ambassadors Program) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.
Κύριος στόχος του είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής – κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές – μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, μέσω της εκπαίδευσης, όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου και επιδιώκει τη δημιουργία ενός δικτύου καθηγητών-«πρέσβεων του ΕΚ» (Senior Ambassadors) και αντιστοίχως ενός δικτύου μαθητών – «πρέσβεων του ΕΚ» (Junior Ambassadors). Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες διαλόγου για ευρωπαϊκά θέματα, όπως για παράδειγμα «9η Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης», συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική διαδικασία για μια καλύτερη Ευρώπη, ισότητα των φύλων, ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα κ.ά.