Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επιτέθηκε με δηλώσεις του στη Γερμανία και την Ολλανδία, επειδή δεν επιτρέψαν στις πόλεις τους τη διεξαγωγή εκδηλώσεων για το δημοψήφισμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι «είναι απαράδεκτο για τον πρόεδρο της Τουρκίας να συγκρίνει το Ναζισμό με ένα δημοκρατικό κράτος. Η Γερμανία εγγυάται όλες τις θεμελιώδεις ελευθερίες και με αυτά τα λόγια ο Ερντογάν προσβάλλει όλους τους Ευρωπαίους».
Ένταξη στην ΕΕ
Από το 1999, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Ωστόσο, το Νοέμβριο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων, για όσο συνεχίζεται στη χώρα η επιβολή μέτρων καταστολής: «Η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση καθώς οι δράσεις της κυβέρνησής της μάλλον την απομακρύνουν από την ευρωπαϊκή της πορεία».
Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά την ολομέλεια του ΕΚ τον Μάρτιο, ο Βέλγος επικεφαλής των Φιλελευθεριών στο ΕΚ Γκι Φερχόφστατ, κατηγόρησε τον Ερντογάν για κυνισμό, καθώς δεν μπορεί να υπερασπίζεται την «ελευθερία του λόγου» την ώρα που αντιφρονούντες δημοσιογράφοι φυλακίζονται καθημερινά στην Τουρκία. «Ας παγώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας τώρα. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε άμεσα», τόνισε ο κ. Φερχόφστατ.
Επίσης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν συνεχώς τις ανησυχίες τους για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα. Τον περασμένο Αύγουστο η επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ, επισκέφτηκε την Τουρκία και ο τότε πρόεδρος της Έλμαρ Μπροκ δήλωσε ότι οι εξελίξεις έχουν απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ.
Μετανάστευση
Το Μάρτιο του 2016, ΕΕ και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η συμφωνία οδήγησε στη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ωστόσο η Τουρκία έχει απειλήσει πολλές φορές από τότε για την αναστολή της συμφωνίας, με την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Πολλές πτυχές της συμφωνίας έχουν επικριθεί και από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συζήτηση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τον Ιανουάριο ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Γερούν Λενάερς (ΕΛΚ) είπε ότι «αν θέλουμε να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων θα βελτιωθούν».
Εμπόριο
Η ΕΕ είναι μακράν πρώτη στις εξαγωγές τούρκικων προϊόντων (44,5%), ενώ η Τουρκία αποτελεί την Τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την ΕΕ (4,4%). Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και την επέκταση των διμερών εμπορικών σχέσεων. όταν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.