Η Κοινωνική Ευρώπη είναι η πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Στέλιος Κούλογλου και ο Κώστας Χρυσόγονος υπογράφουν κοινό άρθρο, και ετοίμασαν σχετικό βίντεο, συνοψίζοντας τα διλήμματα της ΕΕ και τις προκλήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις.
Οι τέσσερις Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως «οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να ενισχυθούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια και στόχευση (…)» ώστε να αναπτυχθεί μια πολιτική «που θα έχει ως πυλώνες την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, την προστασία των δικαιωμάτων, την μεγαλύτερη κοινωνική και περιφερειακή σύγκλιση, και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν επίσης πως οι στρατηγικές συμμαχίες της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, ενώ απαιτούνται «διαρκείς ζυμώσεις με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα εργατικά συνδικάτα (…), διαρκή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και συμμετοχή τους στις πολιτικές διαδικασίες και τη συλλογική διεκδίκηση των αιτημάτων τους».
Ακολουθεί το άρθρο
Η Κοινωνική Ευρώπη είναι η πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων
Η επέτειος από τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης είναι μια πολύ καλή αφορμή για να εξετάσουμε θεσμικά και πολιτικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες ωστόσο δεν εκκινούν και δεν σταματούν στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη. Αντίθετα, τροφοδοτούνται από τη μαζική συμμετοχή και κινητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να μεταφέρουν τις βαθιές ανησυχίες τους στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης.
Η Αριστερά και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη οφείλουν να κινηθούν με συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να ενισχυθούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια και στόχευση, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον κορυφαίων διλημμάτων: είτε θα απαντήσουμε στις ανησυχίες των πολιτών, με μια πολιτική που θα έχει ως πυλώνες την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, την προστασία των δικαιωμάτων, την μεγαλύτερη κοινωνική και περιφερειακή σύγκλιση, και τη βιώσιμη ανάπτυξη, είτε θα αφεθούμε στις διαλυτικές δυνάμεις του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς, που θέλουν την επιστροφή στην Ευρώπη των ελίτ, του εθνικισμού, των κλειστών συνόρων, την οπισθοδρόμηση σε μια «α λα καρτ» Ευρώπη που θα τρέχει σαν λαγός για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και θα πηγαίνει σαν χελώνα σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία, τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιχειρούν να αναπτύξουν μια κοινωνική ατζέντα που οδηγεί στο ριζικό μετασχηματισμό της ΕΕ, με στόχο την επιστροφή στις βασικές ιδρυτικές αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημοκρατία. Η δημιουργία ενός εναρμονισμένου πλαισίου φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους, ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η δημιουργία «εργαλείων» για την πρόληψη της φοροδιαφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση των επενδύσεων και η ισομερής μεταφορά πόρων προς τις αδύναμες περιφέρειες της Ευρώπης, η ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων και η ενσωμάτωσή τους στα κράτη-μέλη, η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, η ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και του δημοκρατικού ελέγχου του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που σήμερα αιωρούνται έξω από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, βρίσκονται στον «πυρήνα» της πολιτικής μας ατζέντας μας και αποτυπώνουν το πολιτικό και ιδεολογικό μας πλαίσιο. Στο κέντρο της κοινωνικής μας ατζέντας παραμένει η μείωση της ανεργίας και η εξασφάλιση θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας για όλους του Ευρωπαίους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας, αλλά και τους συσχετισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η προώθηση των πολιτικών μας προτάσεων απαιτεί στρατηγικές συγκλίσεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων. Προϋποθέτει διαρκείς ζυμώσεις με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα εργατικά συνδικάτα, απαιτεί σταθερά και οργανωμένα βήματα. Κυρίως και πάνω από όλα, απαιτεί όχι μόνο τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές διαδικασίες, τη συλλογική διεκδίκηση των αιτημάτων τους ως βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούμε και προσδοκούν οι λαοί της Ενωμένης Ευρώπης από μια σύγχρονη Αριστερά που παραμένει και επιμένει οραματικά.