Πώς θα βελτιώσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη
Λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Γάλλον ομόλογός τους Ματίας Φέκλ, συζήτησαν με τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για την ασφάλεια στην ΕΕ. Με μια φωνή οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κ-μ και για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.
«Κανένας πολίτης, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλές υπό τον φόβο μια τρομοκρατικής επίθεσης αυτή τη στιγμή και εμείς πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ματίας Φέκλ κατά την έναρξη της συζήτησης, αναφερόμενος στα γεγονότα του Λονδίνου.
Αν και ορισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους με ευρωπαϊκή υπηκοότητα, που δεν είχαν επιστρέψει από τη Συρία ή το Ιράκ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να εργαστούν για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. «Μόνο αν ασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα μπορούμε ν απολαύσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία», εξήγησε ο Ματίας Φέκλ.
Το ΕΚ πρόσφατα ενέκρινε κανόνες για τη θέσπιση υποχρεωτικών ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να εντοπίζουν ευκολότερα τους ξένους μαχητές που επιστρέφουν στην Ευρώπη. Επίσης, τα μέλη εργάζονται για τη δημιουργία νέου συστήματος εισόδου και εξόδου, που θα εντείνει τους ελέγχους υπηκόων τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ την περιέγραψε ως «προϋπόθεση για τη διατήρηση ενός συνοριακού ελέγχου στην ελεύθερη ζώνη Σένγκεν».
Επίσης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κρυπτογράφηση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε κωδικοποιημένα μηνύματα για τη διεξαγωγή ερευνών για την επίθεση στο Λονδίνο. Ο Ματίας Φεκλ, τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει νομική βάση που να υποχρεώνει τους φορείς του διαδικτύου να συνεργάζονται με τις δικαστικές έρευνες και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας νομοθεσίας.
Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα κενά στην εφαρμογή των υφιστάμενων εργαλείων, όπως η οδηγία για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων με τα ονόματα όλων των επιβατών (PRN). Για τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μόνικα Χολμάιγερ, είναι απαραίτητη η βελτίωση της χρήσης των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων.