ΕκδηλώσειςΑρχείο

H Θεατρική Ομάδα Cluedo από το Ναύπλιο πάει Αθήνα

Η διαδραστική παράσταση ΕΣΤΙ-Α-ΔΥΝΑΤΟΝ της Θεατρικής Ομάδας Cluedo από το Ναύπλιο παρουσιάζεται το Σάββατο 1 Απριλίου στις 18.30μμ στην Φοιτητική Εστιά Αθηνών (Ούλωφ Πάλμε 2 – 4, 1ο όροφος κτήριο Α’) με ελεύθερη είσοδο.


Η Παράσταση

Ένα αναπάντητο, συγκεχυμένο ερώτημα στα μυαλά νέων ανθρώπων που θέλουν να εξελιχθούν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να δράσουν μες στη νωθρή γαλήνη του καιρού. Μπορούν να την διαλύσουν; Μπορούν να την προσπελάσουν; Ποιά η δύναμή τους, όταν η θέληση γίνεται βουβό παρακλάδι της ”κρατικής μέριμνας” και δε μπορεί να ακουστεί πέρα από γραφεία μηχανισμών, πέρα από υποτακτικά φυλλάδια γραμματειών, ευνουχισμένων και ανήμπορων να κάνουν τη λογική πράξη ή την πράξη λογική…

Απέλπιδες προσπάθειες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της αξιοπρέπειας και της παραστρατημένης κοινωνικής συνείδησης με σκόπο να χαράξουν καινούργιους δρόμους στην αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων και στην εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων.

Σκέψεις κοινές μας έφεραν εδώ. Όχι σαν απλούς συζητητές μιάς φθείρουσας κατάστασης, αλλά σαν ορκισμένους υποστηρικτές μιάς ατράνταχτης ορμής. Ότι μπορούμε τα πάντα, επιθυμούμε τα πάντα, θα καταφέρουμε τα πάντα. Γιατί το αρχικό ερώτημα δεν είναι αν θα πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε, αλλά αν θα παλέψουμε γι’ αυτά που ονειρευόμαστε, γι’ αυτά που στεγάζουν τη συλλογική μας σκέψη, γι’ αυτά που ορθώνουν την ανυπότακτη κραυγή μας. Αν θα ζούμε όπως εμείς θέλουμε και όχι όπως άλλοι μας καθοδηγούν. Αν θα επηρεάσουμε τους γύρω μας να σκέφτονται πρώτα μια ελεύθερη, δίκαιη κοινωνία, παρά ένα εγωιστικά φιλελεύθερο εγώ.

Προσπαθώντας, έτσι, να επικοινωνήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε μαζί σας, η θεατρική ομάδα Cluedo από το Ναύπλιο παρουσιάζει μια διαδραστική παράσταση του θεάτρου του καταπιεσμένου, που σκοπό έχει να καταδείξει και να συζητήσει το πρόβλημα της ανυπαρξίας των εστιών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Να ακουστούν, επίσης, πιθανές λύσεις και να ενωθούν οι απόψεις μας για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί. Γιατί δεν είναι θέμα μόνο των φοιτητών, καθώς όλα ξεκινούν από το μέρος και καταλήγουν στο όλον.

Και επειδή κατά τον Augusto Boal ”στο θέατρο του καταπιεσμένου δεν προσπαθούμε να πούμε ποιά είναι η καλύτερη λύση, αλλά προσπαθούμε να ερεθίσουμε τον καθένα να σκεφτεί πιθανές λύσεις”, ένωσε και εσύ τη φωνή σου με τη δική μας σε ένα ταξίδι με ένα στόχο: τη δύναμη. Τη δύναμη που όταν πολλαπλασιάζεται μπορεί να κατορθώσει τα πάντα. Γιατί η δύναμη είναι ανάλογη της θέλησης, και η θέληση της πράξης. Γιατί είναι στο χέρι των καταπιεσμένων να μην παραμείνουν θύματα. Για να γίνει το Εστί Αδύνατον ΕστίΑ Δυνατόν.


Ενδεικτικά στοιχεία για το ζήτημα

Τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι περίπου 150.000 φοιτητές σήμερα σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, όταν οι διαθέσιμες  θέσεις στις εστίες των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. δεν ξεπερνούν τις 14.000 καλύπτοντας έτσι μόλις το 9% της συνολικής ζήτησης. Δεδομένου ότι το κόστος ανά έτος φοίτησης έχει ανέλθει στα 10.000 (για φοιτητές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους), δεν είναι άξιο απορίας γιατί οι αιτήσεις για μία θέση στις εστίες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από 20% εως και 50%.

Συγκεκριμένα, σε φοιτητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. διατίθενται 17 φοιτητικές εστίες – σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Βόλο, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καλαμαριά, Σητεία και Καλαμάτα – που εποπτεύονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και προσφέρουν 7.670 θέσεις. Επιπλέον, περίπου 6.000 θέσεις προσφέρονται στους φοιτητές των ΑΕΙ μέσω ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία.