ΠολιτικήΑρχείο

Κέντρο αγωγών φυσικού αερίου η Πελοπόννησος

Με αφορμή τα ενεργειακά και πιο συγκεκριμένα τον αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από την Πελοπόννησο ο Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2012 δρομολογήσαμε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Πελοποννήσου που συνδέει την Κόρινθο με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη διερχόμενος από την Αργολίδα. Ο αγωγός ήδη ολοκληρώθηκε και τροφοδοτεί τη δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστάσιου της ΔΕΗ. Ήδη, με ερώτησή μου προς τον αρμόδιο Υπουργό έχω ζητήσει να ενημερωθώ για τις προθέσεις της κυβέρνησης να διαμορφώσει δίκτυο μεταφοράς αερίου στις περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας, όπως είχαμε προβλέψει στο νόμο 4001/2011. Η σχετική απάντηση του Υπουργείου αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Ταυτόχρονα, προωθείται και η δεύτερη πρωτοβουλία μας σε διεθνές επίπεδο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed που θα συνδέει την Κύπρο με Κρήτη, Πελοπόννησο και Ιταλία.

Σαν συνέχεια των πρωτοβουλιών μου από το 2013, πλήν με διετή καθυστέρηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιχαρής πριν 2 μέρες μας ενημέρωσε ότι υπέγραψε ανακοινωθέν για την προώθηση του αγωγού EastMed, που θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου, μέσω Ελλάδας προς Ιταλία. Με την ευκαιρία, τους υπενθυμίζω ότι, όταν το 2013 ως αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας είχα εντάξει, με πρωτοβουλία μου, την κατασκευή του αγωγού EastMed στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης (PCIs) σε συνεργασία με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ιταλία, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στον ρόλο της στείρας αντιπολίτευσης, με κατηγορούσε ότι κυνηγώ χίμαιρες. Μπερδεύονται προφανώς μεταξύ φαντασιακού και πραγματικού, αυτοί που καθ’ ομολογία τους πολιτεύτηκαν και πολιτεύονται με αυταπάτες, χαρακτηρίζοντας χίμαιρες τα εφικτά.

Σήμερα, το λιγότερο που θα περίμενε κανείς από μια αξιοπρεπή κυβέρνηση, είναι να έχει την πολιτική ευθύτητα να αναφέρει ότι το έργο το βρήκε έτοιμο και χρηματοδοτημένο. Αντ’ αυτού, κατά την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση οικειοποιείται ξένα έργα, που κάποτε λοιδορούσε, και μάλιστα θριαμβολογεί γι’ αυτά. Βέβαια μη έχοντας να επιδείξει κανένα δικό της έργο, εκμεταλλεύεται τα ξένα. Παρά ταύτα βέβαια, εύχομαι πραγματικά η σημερινή κυβίστησή τους να σημάνει πραγματική και ουσιαστική αλλαγή πλεύσης στα Ενεργειακά, να καταλάβουν έστω καθυστερημένα τη σημασία τους για την επιβίωση της χώρας, και να μην αποτελεί άλλη μια ευκαιριακή αναδίπλωση του κ. Τσίπρα».