Βυζαντινή μυσταγωγία στο Ναύπλιο
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας ο Δήμος Ναυπλιέων, στο πλαίσιο των πασχαλινών εκδηλώσεων, έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την παγκοσμίου φήμης «Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία» και την χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο.
Αμέσως μετά τη συνάντηση των Επιταφίων οι Ναυπλιείς και οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Δήμου μας θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν αυθεντικά βυζαντινά μουσικά ηχοχρώματα με την ερμηνεία των Ύμνων των Αγίων Παθών και του Μ. Σαββάτου, υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητή της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής κ. Μιχαήλ Μακρή.
Επίκαιροι ύμνοι από την καταξιωμένη χορωδία, η οποία με τη μοναδική ερμηνευτική της δεινότητα θα μας οδηγήσει σε μυσταγωγική κατάνυξη και πνευματική ανάταση.
Σύντομο βιογραφικό της χορωδίας
Ιδρύθηκε το 1992 από τον Μιχάλη Μακρή, καθηγητή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους συνεργάτες του, διπλωματούχους του Εθνικού Ωδείου, με σκοπό την ψυχική και πνευματική ωφέλεια του ανθρώπου καθώς και την μελέτη με επιστημονική τεκμηρίωση για την διάσωση και διάδοση της γνήσιας Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής η οποία έχει τις πηγές της στο Πατριαρχείο και το Άγιον Όρος.
Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία στα 25 χρόνια από την ίδρυσή της (1992-2017) έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 εμφανίσεις(Λειτουργίες, Αγρυπνίες, Συναυλίες και άλλες Εκδηλώσεις). Κορυφαίες στιγμές μεταξύ άλλων σε αυτή την εικοσιπενταετή πορεία, υπήρξαν οι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο με το Μεγάλο Μουσικό Αφιέρωμα στη Σμύρνη «Η Σμύρνη κάποτε…», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τις μεγάλες συναυλίες »Αγγέλων ήχοι – Ανθρώπων στίχοι», »Ελλήνων Μουσικές μες στους Αιώνες», »Ελλήνων Αναστάσιμα»,η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στο νησί της Αποκάλυψης στην Πάτμο, η συναυλία «Εάλω η Πόλις» στην Καστροπολιτεία του Μυστρά στα Παλαιολόγεια και η πρωτότυπη συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή με τίτλο «Ίδε ο Αμνός» που εξιστόρησε το Θείο Πάθος μέσα από την Ανατολική και τη Δυτική Μουσική.
Έχει παρουσιάσει το έργο της στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση και σε πολυάριθμες εκπομπές στο ραδιόφωνο. Απευθυνόμενη σε πολύ νέους ανθρώπους ανέλαβε και διοργανώνει από το 1996 μέχρι σήμερα σειρά εκδηλώσεων της Ελληνικής μουσικής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (γυμνάσια – λύκεια, κολέγια) και σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού με σκοπό τη μύησή τους στη μουσική μας κληρονομιά.