ΠολιτικήΑρχείο

Θρηνεί η ΝΔ Άργους για την πτώση του Χιούι

Στην περιοχή του Σαρανταπόρου κατέπεσε σήμερα (19/4) ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού τύπου Χιούι (UH-1H) με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί και να τραυματιστεί άλλη μία γυναίκα αξιωματικός.


Το Χρονικό της Τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης όταν ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα (στην οποία είχε σταματήσει προκειμένου να επιβιβαστούν από την 110 Π.Μ. στελέχη της 1ης Στρατιάς) στην Κοζάνη, χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και αναλήφθηκε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Λίγη ώρα αργότερα τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή διαπίστωσαν πως το ελικόπτερο είχε καταπέσει, ενώ από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου (Τεθωρακισμένων) Ιωάννη Τζανιδάκη,  που είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ, ήταν τάξεως 1984, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά, ήταν τάξεως 1989, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα, ήταν ο κυβερνήτης 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου, και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή, 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, 26 ετών, η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.


Τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής

Οι πρώτες έρευνες εστιάζουν στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, καθώς υπάρχουν αναφορές για χαμηλή ορατότητα εξαιτίας ομίχλης, ενώ και η αστοχία υλικού, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς το ελικόπτερο ήταν άρτια συντηρημένο.

Κομμένα καλώδια της ΔΕΗ, που εμφανίζονται σε φωτογραφίες από την περιοχή ίσως να εμπλέκονται στην πτώση του ελικοπτέρου, αφού πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσκρουση με καλώδιο της ΔΕΗ.

Ωστόσο, η οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένη και δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις προτού το μικτό κλιμάκιο της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων που ήδη βρίσκεται στην περιοχή συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας.


Η ΝΔ Άργους συλληπείται τα θύματα

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η πτώση του ελικοπτέρου του ελληνικού στρατού στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας ,ένα ακόμη τραγικό αεροπορικό δυστύχημα για την πατρίδα μας, επέφερε τον θάνατο σε τέσσερις ήρωες που έχασαν την ζωή τους σε καιρό ειρήνης.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ο. Άργους – Μυκηνών ευχόμαστε την ταχεία και πλήρη ανάρρωση της διασωθείσας υπαξιωματικού.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον άδικο χαμό των ηρώων αξιωματικών μας, τα συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μας στις οικογένειες τους.

Ήρωες για πάντα στις καρδιές μας..!!»