Σήμερα 24/4 οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα μέλη του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου θα κληθούν να ψηφίσουν την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του φορέα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αν υπογραφεί η σύμβαση θα ανοίξει δυστυχώς ο δρόμος, ώστε να υλοποιηθεί η πανάκριβη, αντιπεριβαλλοντική και δεσμευτική για 30 χρόνια ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ στην επεξεργασία των απορριμμάτων όλων των Δήμων της Πελοποννήσου. Αυτή η προγραμματική σύμβαση αποτελεί διακαή επιδίωξη του Πέτρου Τατούλη, γιατί μέσω αυτής δίνεται ξανά στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφαιρείται επί της ουσίας από τον ΦΟΔΣΑ.
Είναι επιτακτικό ο ΦΟΔΣΑ να μην αποποιηθεί την αρμοδιότητά του στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του χωρίς υπεκφυγές. Σύμφωνα με το πνεύμα του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) που αυτός ψήφισε, να ζητήσει την υποστήριξη της πολιτείας προκειμένου να υλοποιηθεί η αποκεντρωμένη διαχείριση. Για αυτό, οι συλλογικότητες και οι φορείς της Πελοποννήσου κατά της πανάκριβης ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την ημέρα που συνεδριάζει ο ΦΟΔΣΑ.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των Δήμων που θα κινούνται στο πλαίσιο της διαλογής στην πηγή, της πρόληψης, και της κομποστοποίησης. Ταυτόχρονα, όμως, επιβάλλεται οι Δήμοι σε συνεργασία με το Υπουργείο να μεριμνήσουν για τη δημιουργία του απαιτούμενου αριθμού ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος) στους οποίους θα καταλήγει το υπόλειμμα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων κι αυτό γιατί χωρίς την αδειοδότηση των ΧΥΤΥ δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση και η λύση της ΣΔΙΤ θα προβάλλεται και πάλι ως η μοναδική αξιόπιστη.
Κάθετη διαφωνία υπάρχει με τους βουλευτές και τους παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι η ΣΔΙΤ αποτελεί την πανάκεια στις χωματερές και γενικότερα στο πρόβλημα με τα απορρίμματα. Επίσης, η κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε διαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρεία και να μη νομιμοποιήσει τις μεθοδεύσεις της Διυπουργικής υπό τον Φλαμπουράρη που αποδέχεται τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ ως ρεαλιστική λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του να κινήσουν τις διαδικασίες που θα ανατρέψουν την προτεινόμενη ΣΔΙΤ, αν θέλουν να βρεθούν στο πλάι των πολιτών της Πελοποννήσου, από τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνούν ότι έχουν εκλεγεί για να τους αντιπροσωπεύουν, και να υπερασπιστούν το περιβάλλον. Οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου από καιρό επιθυμούν και αντιλαμβάνονται την αξία της εναλλακτικής διαχείρισης, στηρίζουν σοβαρά δημοτικά εγχειρήματα, όπως του Δήμου Σπάρτης, που υλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση.