ΟικονομίαΑρχείο

Πιο κοντά στην Πελοπόννησο η Sparkasse

Η πολιτική συμφωνία για την ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ, του κ. Felzen υψηλόβαθμου στελέχους της Sparkasse, των Γερμανών Επάρχων του Schwabisch Hall κ. Gerhard Bauer και του Calw κ. Helmut Riegger και του κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλου, συνεργάτη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την Πέμπτη 11 Μαΐου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο, αφενός θα λειτουργήσει θετικά στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, αφετέρου, θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία της Πελοποννήσου, τόσο στο επίπεδο της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα, όσο και στο επίπεδο της υλοποίησης αδειοδοτημένων επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 

«Είμαστε έτοιμοι για την επεξεργασία του σχεδίου για την ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και, αφού σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί της χώρας είναι ενήμεροι για το εγχείρημα αυτό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το παράδειγμα της Πελοποννήσου θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης ότι «απαιτείται πολύ δουλειά ακόμα για να πετύχουμε αυτό το μεγάλο στόχο, ο οποίος θα διευκολύνει τα μέγιστα την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου».

Τόσο ο Γερμανός Υφυπουργός κ. Φούχτελ, όσο και ο εκπρόσωπος της Sparkasse, χαρακτήρισαν το πολιτικό κύρος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ισχυρό χαρτί επιτυχίας του εγχειρήματος αυτού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθεια είναι δύσκολη, όταν υπάρχει ωστόσο τέτοια πολιτική βούληση είναι εφικτό να επιτύχει».  
 

Οι Έπαρχοι κ.κ. Bauer και Riegger, οι οποίοι είναι θεσμικά οι επικεφαλής των Sparkasse στην περιοχή ευθύνης τους, εξέφρασαν τη βούληση να διευκολύνουν σημαντικά την προσπάθεια αυτή, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους, τόσο στο πρόσωπο του κ. Τατούλη, όσο και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του περιφερειακού θεσμού στην Ελλάδα.  

Αποφασίστηκε τέλος η δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού.

Στην Γερμανία ο όμιλος των τοπικών συνεταιριστικών τραπεζών είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος -σε όρους κεφαλαίων- μετά την Deutsche Bank, λειτουργώντας περισσότερα από 430 καταστήματα στην επικράτεια όλων των ομόσπονδων κρατιδίων, παρέχοντας χορηγήσεις σε περιοχές και κρατίδια της εμβέλειας τους, με τους Δήμους να συμμετέχουν κατά 50% στο μετοχικό κεφάλαιο τους. Οι sparkassen δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά την εξυπηρέτηση των τραπεζικών αναγκών της χώρας