Site icon Αρχείο anagnostis.org

Οι ελιές – μνημεία της Ερμιονίδας

Οι ελιές - μνημεία της Ερμιονίδας

Η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, εκτός όλων των άλλων, έχει να δώσει και μια πλούσια ιστορικο-πολιτισμική παράδοση στο κομμάτι των αξιοθέατων, σύμφωνα και με αναφορές που έγιναν στο “Greek Gastronomy Guide” Ελλάδος.
 

Πιο συγκεκριμένα, ένας αρκετά σεβαστός αριθμός υπεραιωνόβιων ελιών έχουν εντοπισθεί, στην Ερμιονίδα, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη τμημάτων ιστορικών ελαιώνων, των οποίων η ηλικία αγγίζει την χιλιετηρίδα, σύμφωνα με ενδείξεις που έχουμε βασιζόμενες στις περιμέτρους και τα μεγέθη των κορμών τους. Η μελέτη που γίνεται μέσω ραδιενεργών ισοτόπων και φανερώνει την ηλικία των δέντρων και η οποία, κατά κύριο λόγο, εφαρμόζεται στο καρδιόξυλο, δεν υπάρχει, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας αυτών. Τέτοιες υπερμεγέθεις ελιές συναντά κανείς διάσπαρτες, σύμφωνα με τη μελέτη του Βασιλείου Γκάτσου «Η ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας» εκδ. Αρχιπέλαγος σε 15 περιοχές: Αλατοβούνι, Θερμήσι, Ντάρδιζα, Ομίνη, Κρόθι, Βερβερόντα, Αγ. Ανάργυροι, Πετροθάλασσα, Κάμπος Κρανιδίου-Κοιλάδας και Φούρνοι.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γηραιότερη ελιά έχει εδώ και χιλιάδες χρόνια απλώσει τις ρίζες της, στο πολύ καλά φροντισμένο κτήμα με 4.000 φρουτόδεντρα του κυρίου Προκοπίου Προκόπη. Με αφορμή αυτό, θα ήταν σκόπιμο να αναδείξουμε ορισμένες από αυτές ως ιστορικά μνημεία και τόπους προσέλευσης επισκεπτών, όπου με την κατάλληλη ιστορική αφήγηση να γίνουν πόλοι έλξης για πολλούς περιηγητές του τόπου μας. Έτσι θα γνωστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η συμβολή του καρπού της ελιάς στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, όντας ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό «χαρτί» όλων των γαστρονομικών μας δημιουργιών.
 

Exit mobile version