Site icon Αρχείο anagnostis.org

Επίθεση Τατούλη στις υπηρεσίες για να γίνει πόσιμο νερό από τον Ανάβαλο

Επίθεση Τατούλη στις υπηρεσίες για να γίνει πόσιμο νερό από τον Ανάβαλο

Αδυναμία γνωμοδότησης, δήλωσε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το θέμα της έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που αφορά διύλιση νερού στον Ανάβαλο, προκαλώντας τη μήνη του Πέτρου Τατούλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του arcadia938, ο κ. Τατούλης δήλωσε εμφατικά, τα εξής:

-“Είναι η έκτη φορά που έρχεται στο Συμβούλιο το ίδιο θέμα. Φαίνεται πως η υπηρεσία λειτουργεί …a la carte! Αλλού είναι επιεικής και παρανομεί κατάφωρα, αλλού δηλώνει “αδυναμία γνωμοδότησης” αλλά, παράλληλα, κάνει και πενήντα παρατηρήσεις! Αν είσαι σε θέση να προβαίνεις σε τόσες παρατηρήσεις, προφανώς μπορείς και να γνωμοδοτήσεις για μια μελέτη!

Μπορέσαμε και σώσαμε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και περιμένουμε τη θετική απόφαση του Συμβουλίου για να επανενταχθεί. Δεν γίνεται οι ιδεοληψίες και η κωλυσιεργία κάποιων να αποτελούν τροχοπέδη για σημαντικά έργα υποδομής. Να πάει σπίτι του και να κάνει ότι θέλει ο οιοσδήποτε, η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους νόμους του κράτους και της Ευρώπης!”

Ο κ. Τατούλης, αφού χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα επιεική τη στάση που εξέφρασε λίγο πριν η κ. Νικολάκου, ως εισηγήτρια του θέματος, τόνισε πως δεν πρόκειται για έργο άρδευσης-που, όπως είπε, λανθασμένα αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από την υπηρεσία- αλλά για έργο διύλισης που πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στην ικανοποίηση υδροδοτικών αναγκών των Δήμων Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο συμβούλιο, παρουσία του μελετητή αλλά και της υπηρεσίας ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της αντιμετώπισης του προβλήματος με διοικητικά μέτρα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από το 2012, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της εποχής (moriasnow.gr) είχε υποβάλλει πρόταση για την ύδρευση όλης της Αργολίδας από τον Ανάβαλο.

Η πρόταση είχε υποβληθεί συμπληρωματικά σε εκείνη που είχαν υποβάλει οι ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου για την ύδρευση των δύο πόλεων με επεξεργασία νερού από την πηγή του Αναβάλου.

 

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η Περιφέρεια υποβάλει την πρόταση ώστε το έργο αυτό να είναι βιώσιμο και με διαχειρίσιμο κόστος, που θα εξυπηρετήσει όλη την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, δεδομένης της αξιολόγησης του έργου ως Περιφερειακού ενδιαφέροντος, λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος όλης της Περιφερειακής ενότητας Αργολίδας.

Έτσι συνοπτικά η πρόταση αφορά:

Στην αξιοποίηση της πηγής του Κυβερίου (Ανάβαλος) η οποία παρουσιάζει την μέγιστη δυναμικότητα από πλευράς παροχής αλλά και την καταλληλότερη ποιότητα για χρήση μετά από επεξεργασία. Η επεξεργασία θα γίνεται σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, ώστε αυτό να πληροί τις προϋποθέσεις για χρήση του σαν πόσιμο (ΚΥΑ Υ2/2600).

Για την πραγματοποίηση της πράξης προτείνονται τα ακόλουθα έργα:

Υποέργο 1: «Μελέτη Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της πηγής Αγ. Γεωργίου Κυβερίου (Αναβάλου)»

Το Υποέργο 1 αφορά στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ωρίμανση του προτεινόμενου έργου, υποστηρικτικές μελέτες (τοπογραφικές, γεωτεχνικές), τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για την αδειοδότηση του έργου και τέλος την σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης.

Υποέργο 2: Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της πηγής Αγ. Γεωργίου Κυβερίου (Αναβάλου)

Το Υποέργο 2 αφορά στην κατασκευή των έργων με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες του Υποέργου 1. Η χωροθέτηση της εγκατάστασης συλλογής και επεξεργασίας νερού Ύδρευσης προτείνεται ο χώρος κοντά στην Τεχνητή Λίμνη Μύλων, (περιοχή των Μύλων), για όλους τους Δήμους και ΔΕΥΑ της Περιφερειακής Ενότητας της Αργολίδας. Το έργο θα ανταποκρίνεται τόσο σε σημερινά δεδομένα όσο και σε ρεαλιστικές προσεγγίσεις για την 20ετία και 40ετία, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα επιλεξιμότητας και η κατασκευή να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.

Το έργο θα ξεκινά από το έργο υδροληψίας που περιλαμβάνεται στην προσφορά και καταλήγει στην προβλεπόμενη θέση όπου τα δίκτυα εξόδου καθαρού νερού συνδέονται με τα δίκτυα διανομής. Η εγκατάσταση συνοπτικά θα αποτελείται από τις παρακάτω μονάδες:

Έργο υδροληψίας  – αγωγός προσαγωγής νερού

    Μονάδα διόρθωσης pH

    Ταχεία ανάμιξη

    Κροκίδωση

    Καθίζηση (ή επίπλευση)

    Μονάδα φίλτρανσης (η οποία θα μπορεί να είναι δύο σταδίων υποκαθιστώντας και την καθίζηση ή την επίπλευση)

    Μονάδα αντίστροφης όσμωσης

    Απολύμανση UVκαι χλωρίωση για υπολειμματική δράση

    Δεξαμενή αναρρύθμισης – αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού

    Εγκατάσταση αποθήκευσης και δοσομέτρησης χημικών

    Μονάδα επεξεργασίας ιλύος και έργο απόρριψης και άλμης

 

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης της εγκατάστασης και του προσωπικού και όλα τα δίκτυα και έργα υποδομής. Η ποιότητα του νερού που παράγεται από την ΕΕΝ θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001.

Υποέργο 3: Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου

Το Υποέργο 3 αφορά στην πρόσληψη συμβούλου τεχνικής υποστήριξης. Δεδομένου ότι το έργο αφορά σε τεχνικά πολύπλοκο και εξειδικευμένης τεχνολογίας έργο, το οποίο θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα της Αργολίδας, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου με στόχο την υποστήριξη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα προσληφθεί με εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 9 του Ν. 3316/05 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

Exit mobile version