Επικίνδυνους δρόμους για τη διάθεση ληγμένων τροφίμων στις λαϊκές οικογένειες που βασανίζονται από την πείνα και τη φτώχεια εξαιτίας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων ανοίγει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Αποδοτική χρήση των πόρων: μείωση της σπατάλης τροφίμων, βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων», που ψηφίστηκε στην Ολομέλειά του στο Στρασβούργο στις 16-5-2017.
Σε παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
Η λεγόμενη «σπατάλη τροφίμων» που αφορά κυρίως τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, το ότι σαπίζουν και πετιούνται τρόφιμα την ώρα που πεινούν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αποτελεί προκλητική αντίφαση και απότοκο του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί η αναρχία της παραγωγής, αφού μοναδικός σκοπός της είναι το κέρδος των καπιταλιστών και όχι η ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κάθε χρόνο σπαταλιούνται παγκόσμια περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, 795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται και η κακή διατροφή προκαλεί περίπου το 45% – περίπου 3,1 εκατομμύρια – των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Τα διάφορα ευχολόγια και μέτρα που προτείνει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ακριβώς επειδή στηρίζεται στο έδαφος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όχι μόνο δεν προσφέρουν και την πιο ελάχιστη ανακούφιση στη φτώχεια και την πείνα, αλλά αντίθετα ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για επέκταση της εξαθλίωσης. Ήδη, σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, όπως στη Δανία και τη Μ. Βρετανία, λειτουργούν καταστήματα υπό την αιγίδα ΜΚΟ, οι οποίες πωλούν τρόφιμα στη μισή τιμή, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές, ως «κόμποστ» ή να πεταχτούν ως τελείως επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων. Χώρες όπως η Γαλλία και η Φινλανδία προωθούν ανάλογες δράσεις, ενώ η Ιταλία, εφαρμόζει από το περασμένο καλοκαίρι ειδική νομοθεσία, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις που «δωρίζουν» ληγμένα τρόφιμα, ή λίγο πριν λήξουν, σε «φιλανθρωπικές» οργανώσεις απολαμβάνουν γενναίες φοροαπαλλαγές. Μάλιστα ο δωρητής τροφίμων έχει περιορισμένη ευθύνη για τα τρόφιμα που χορηγεί, αρκεί να τα δώρισε «καλόπιστα» και κατά τον χρόνο της δωρεάς να ήταν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση!
Υπενθυμίζουμε ότι και στην Ελλάδα έχει υιοθετηθεί από το 2012 σχετική αγορανομική διάταξη η οποία ωστόσο έμεινε σχετικά ανενεργή λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχε προκαλέσει Αυτές ακριβώς τις πρακτικές έρχεται να «πλασάρει» η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, υιοθετώντας προτάσεις για: επέκταση των εξαιρέσεων της αναγραφής στα τρόφιμα της ένδειξης για την ημερομηνία λήξης τους, εξέταση «μοντέλων» για την «ανάκτηση» ληγμένων τροφίμων και επαναχρησιμοποίησή τους. Με τη διαφοροποίηση τιμών ανάλογα με την ημερομηνία λήξης των τροφίμων που προτείνει η ΕΕ, με τις «εκπτώσεις» σε όσα προϊόντα λήγουν και τη διάθεση από τα εστιατόρια των απούλητων μερίδων σε φτηνότερες τιμές, στρώνουν το έδαφος για να τρέφονται οι τσακισμένες εργατικές λαϊκές οικογένειες από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ΕΕ κυβερνήσεων, με ληγμένα, αλλοιωμένα κι ακατάλληλα τρόφιμα. Οι δε επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι αφού θα τα διαθέτουν θησαυρίζοντας ενώ διαφορετικά θα ήταν υποχρεωμένες να τα πετάξουν. Μάλιστα η έκθεση προτείνει τη διάθεση από τις βιομηχανίες των ληγμένων τροφίμων για «φιλανθρωπικούς σκοπούς» και παροχή φοροαπαλλαγών και «οικονομικών κινήτρων» στις επιχειρήσεις για δωρεές τροφίμων σε «φιλανθρωπικές οργανώσεις», ώστε οι καπιταλιστές να κερδίζουν κι από τα «σαπάκια» που θα «δωρίζουν» και να πλασάρονται κι από πάνω σαν «φιλάνθρωποι».
Η έκθεση αποτελεί μία ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης του εργαζόμενου λαού για την ανατροπή του, την αντικατάστασή του από το σοσιαλισμό, όπου η εργατική – λαϊκή εξουσία και οικονομία με κεντρικό, επιστημονικό σχεδιασμό θα μπορούν να ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να υπηρετούν τη λαϊκή ευημερία.