Site icon Αρχείο anagnostis.org

Το Ναύπλιο πενθεί την πτώση της Βασιλεύουσας

Το Ναύπλιο πενθεί την πτώση της Βασιλεύουσας

Ήταν το πρωί της 29ης Μαΐου 1453 όταν πραγματοποιήθηκε η τελική έφοδος των Οθωμανών κατά της Βασιλεύουσας. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής. Έκτοτε ο ελληνισμός με μοιρολόγια και θρήνους προσπαθεί και κρατά στην μνήμη του την απώλεια της Πόλης.

564 χρόνια μας χωρίζουν από την αποφράδα ημέρα και ο Δήμος Ναυπλιέων με τον Δημοτικό Οργανισμό Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) συνδιοργανώνουν με την Περιφερειακή ‘Ενότητα Αργολίδος διήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο της Αλώσεως τής Κωνσταντίνου Πόλεως, πού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28η Μαΐου 2017 ώρα 7:30 μ.μ. και τη Δευτέρα 29η Μαΐου 2017 ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα τής πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό) στο Ναύπλιο.

Την πρώτη ημέρα, Κυριακή 28η Μαΐου είναι προσκεκλημένος ο γνωστός μουσικολαογράφος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών στην ΕΡΤ κ. Παναγιώτης Μυλωνάς ό όποιος θα μιλήσει για το ιστορικό γεγονός τής Αλώσεως και θα ερμηνεύσει μαζί με συνεργάτες του, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, σχετικά άσματα.

Επίσης το μουσικό σχήμα “Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι” θα παρουσιάσει τραγούδια και θρήνους για την Άλωση από διάφορες περιοχές τού Ελληνισμού, σε διδασκαλία και διεύθυνση τού Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 29η Μαΐου θα συμμετάσχουν τα μουσικά σύνολα τού 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου και τού Γυμνασίου Δρεπάνου, ερμηνεύοντας τραγούδια παραδοσιακά και σύγχρονα για την Πόλη, το Βόσπορο και την Άγιά Σόφιά σε διδασκαλία και διεύθυνση τής κ. Ευαγγελίας Μαρλαγκούτσου.

’Επίσης θα προβληθεί ή φημισμένη ταινία ρωσικής παραγωγής “Η κατάρρευση τής Αυτοκρατορίας, το Βυζαντινό μάθημα”.

Είσοδος ελεύθερη

Μουσικό Πρόγραμμα

Την πρώτη ημέρα, Κυριακή 28η Μαΐου:

Ομιλία του μουσικολαογράφου κ. Παναγιώτη Μυλωνά και ερμηνεία ασμάτων για την Άλωση τής Πόλης

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

(χορωδία & ορχήστρα)

Πήραν την Πόλιν (θρήνος Πανελλήνιος, μουσική: Σωκράτης Βενάρδος) Ούλες οι μέρες τού Θεού (Πάψετε το Χερουβικό), Κρήτης Χίλιοι μαστόροι δούλευαν (Πελοποννήσου & Στερεάς Ελλάδας) Σύντας να δώσει ή χαραυγή (Θράκης)

Έψελναν όλες οι εκκλησίες (Μικράς Ασίας)

Εμείς μάνα μου δε θέλουμε τζαμιά (θρήνος Σκύρου)

Οί Καμπάνες τής Άγιάς Σόφιάς (στίχοι: Πυθαγόρας, μουσική: Απόστολος Καλδάρας)

Πόλη Κωνσταντινούπολη (στίχοι-μουσική: Νότης Μαυρούδης)

 

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 29η Μαΐου:

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ & ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ

Έχε γεια Παναγιά (Κωνσταντινουπόλεως, ήχος πλάγιος του δευτέρου) Μενεξέδες και ζουμπούλια Βόσπορος (θέλω να πιω όλο το Βόσπορο, στίχοι-μουσική: Νικος Ζουδιαρης) Ό μαρμαρωμένος βασιλιάς (Έστειλα δυό πουλιά, στίχοι: Πυθαγόρας, μουσική: Απόστολος Καλδάρας)

Προβολή τής ταινίας “Η κατάρρευση τής Αυτοκρατορίας, το Βυζαντινό μάθημα”

 

Exit mobile version