ΚοινωνίαΑρχείο

Επιστρέφουν τα λείψανα του παλικαριού από τα Δίδυμα μετά από 43 χρόνια

Στις 3 Ιουνίου (11:00 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στα Δίδυμα ο ενταφιασμός των λειψάνων του Κωνσταντίνου Μπροδήμα που έχασε τη ζωή του στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, κατά την εισβολή των Τούρκων, και από τότε θεωρείται «αγνοούμενος». 

Τα λείψανά του βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA μαζί με άλλων 15 πεσόντων που θα κηδευτούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Κώστας Μπροδήμας της Δήμητρας και του Δημητρίου παρουσιάστηκε στον στρατό, ως νεοσύλλεκτος, στην Καλαμάτα, τον Ιούλιο του 1972. Υπηρέτησε για ένα διάστημα στην Δράμα, περίπου εξάμηνο, και την Ανοιξη του 1973 μετετέθη στην Κύπρο, στην ΕΛ.ΔΥ.Κ., στην Λευκωσία. Υπηρέτησε εκεί περίπου δέκα πέντε μήνες. Θα απολυόταν στις 21.7.1974. Μάλιστα, στις 19.7.1974, μαζί με τους συναδέλφους του, μπήκε στο πλοίο ‘Λέσβος’ για την επιστροφή στην Ελλάδα. Η εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 20.7.1974, χαράματα. Εκείνη την ώρα, το πλοίο με τους επιστρέφοντες – απολυόμενους Έλλαδίτες Στρατιώτες βρισκόταν κάπου ανάμεσα Κρήτη και Κάσο. Και η διαταγή ήρθε. Το καράβι να επιστρέψει αμέσως στην Κύπρο! Ετσι ο Κώστας αντί να βρεθεί στα Δίδυμα, βρέθηκε σε μια εμπόλεμη Κύπρο, και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Πολέμησε γενναία, όπως άλλωστε όλοι οι συνάδελφοί του αλλά από τότε θεωρείται αγνοούμενος. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, ενώ με σχετικό ΦΕΚ έχει ονομαστεί Έφεδρος Ανθυπασπιστής.