ΠολιτισμόςΑρχείο

Με ποιόν τρόπο θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί το τζαμί του Άργους

Ανήμερα της γιορτής των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης παρουσιάστηκε η μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ομώνυμου Ιερού Ναού στο Άργος, που επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου και κατασκευάστηκε, υπήρξε τζαμί.

Κι’ άλλες δημοτικές αρχές έλεγαν πως κάνουν μελέτες, αλλά μελέτες δεν είχαμε δει από κανέναν μέχρι σήμερα. Την παρουσίαση της έκανε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κρίγγος εν τη απουσία του δημάρχου. Τη μελέτη εκπόνησαν ο Καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου κ. Κώστας Σπυράκος και ο Νικόλαος Χαρκιολάκης πρώην διευθυντής Αναστήλωσης των Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με σεβασμό στο παρελθόν του μνημείου από τους μελετητές καταβλήθηκε προσπάθεια αναδειχθεί ο αρχικός του χαρακτήρας, περιοριζόμενοι στις εντελώς αναγκαίες στερεωτικές επεμβάσεις και στις ελάχιστες επεμβάσεις αρχιτεκτονικής αποκατάστασης. Εναλλακτικά προτάθηκε η αντικατάσταση της σημερινής κατεστραμμένης μεταγενέστερης κεραμοσκεπής με μολυβδόφυλλα, καθώς και η αντικατάσταση της περιμετρικής πρόχειρης περίφραξης του μνημείου (από τσιμεντολιθοδομή και ασύμβατης μορφής κιγκλιδώματα) με επιχρισμένο μανδρότοιχο με αυλόθυρα και ανοίγματα υπαίθριων παραθύρων με σφυρήλατα κιγκλιδώματα ασφαλείας παραδοσιακής μορφής, της περιόδου της Τουρκοκρατίας κλπ.

Κατά τα λοιπά, η μελέτη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κατερχόμενης και ανερχόμενης υγρασίας, με την στεγάνωση του μνημείου και την κατασκευή περιμετρικής αποστραγγιστικής τάφρου. Προτείνει την επισκευή και, στην ανάγκη, αντικατάσταση των κατεστραμμένων ξύλινων κουφωμάτων, θυρών και παραθύρων, και στην κατασκευή νέων, στα ψηλά μέρη των τοίχων, που να επιτρέπουν τον συνεχή εξαερισμό του κτηρίου. Προτείνει, επίσης, την αναδιάταξη του δαπέδου του κύριου χώρου από κεραμικές πλάκες, σε κανονική διάταξη, την επισκευή των εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων και την συντήρηση-συμπλήρωση των πλίνθινων οδοντωτών γείσων. Τέλος, προτείνει την επισκευή και συμπλήρωση του δαπέδου του προστώου, την πλακόστρωση της πορείας των επισκεπτών προς το μνημείο και γύρω από αυτό, ως και την διαμόρφωση του κήπου που το περιβάλλει.

Σύμφωνα με τους περιηγητές το Άργος είχε δύο τζαμιά, εκ των οποίων διεσώθη μόνο το συγκεκριμένο. Ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή ο Δήμος και η Μητρόπολη να εξετάσουν την κατασκευή ενός χριστιανικού ναού για τους ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη με προσανατολισμό την Ανατολή και όχι τη Μέκα, και το συγκεκριμένο να μετατραπεί σε μουσείο της Οθωμανικής περίοδου και της επανάστασης του 1821.