ΚοινωνίαΑρχείο

Καινούργια σχολεία, νέες αντιλήψεις, δυνατοί πολίτες

«Καινούργια σχολεία, νέες αντιλήψεις, δυνατοί πολίτες» είναι το τρίπτυχο για την καλλιέργεια της ελπίδας και της προσδοκίας σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2007 – 2013.

Ο κ. Τατούλης εξήρε το ελπιδοφόρο μήνυμα που ακούστηκε μέσα από τα στόματα των παιδιών της χορωδίας του σχολείου, το οποίο εξέπεμπε ένα πείσμα, «και αυτό το πείσμα είναι που μπορεί όλους εμάς να μας φέρει στο ρεαλισμό, θυμίζοντάς μας συνεχώς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στη χώρα καις τους πολίτες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η έμπνευση των παιδιών αποτελεί τη μεγάλη σημαία όλου του εκπαιδευτικού κόσμου και σηματοδοτεί την ελπίδα και την προσδοκία του τόπου».
 
     

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ακόμα ότι «τα όνειρα που έχουμε και έχουν τα παιδιά αποτελούν το σημαντικότερο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε σήμερα τα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα. Γιατί χωρίς όνειρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον, δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα, δεν μπορεί να υπάρξει προσδοκία και πάνω απ’ όλα δεν μπορεί να γεννήσει υπεύθυνους πολίτες σε αυτό τον τόπο».

Η Ευρώπη σε αυτό το μεγάλο στοίχημα θέλει υπεύθυνους πολίτες, θέλει υπεύθυνες αρχές, θέλει υπεύθυνους λαούς, λαούς που θα μπορούν να κρατήσουν τη δική τους ταυτότητα, το δικό τους τον πολιτισμό και θα δίνουν μια εξαιρετικά δημιουργικότητα προκειμένου στο μέλλον να μην αλλοιωθεί η πολιτισμική τους ταυτότητα.

Απευθυνόμενος στη διευθύντρια του σχολείου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι, αφού προηγηθεί συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, η Περιφέρεια προτίθεται να κάνει αυτό που κάνει σε όλη την Πελοπόννησο και να βρει τρόπο να καλύψει τις ελλείψεις του σχολείου.

«Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι το 8ο Δημοτικό σχολείο Καλαμάτας από την πρώτη στιγμή ήταν ένα στοίχημα συμφωνίας μεταξύ του συλλόγου γονέων και των εκπαιδευτικών, στο οποίο επιτύχαμε, γιατί δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι στη μεγάλη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπήρξε σχολείο όπου οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης.
 

«Αυτή τη στιγμή, μετά από τον αγώνα που δώσαμε, δεν υπάρχουν πλέον λυόμενα σε κανένα σχολείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και αν κάπου υπάρχουν, στο καινούργιο μας πρόγραμμα έχουμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα ελάχιστα, αν υπάρχουν εναπομείναντα προβλήματα» ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Καλαμάτα χρηματοδότησε το 10ο, το 26ο Δημοτικό σχολείο, το 3ο Νηπιαγωγείο, «αλλά ιδιαιτέρως αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί χρηματοδοτήσαμε και μπορέσαμε να βρούμε τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή αυτού του σχολείου – κόσμημα για την εκπαίδευση».

Η χώρα ωστόσο θέλει ηγέτες, θέλει ανθρώπους που δεν θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά της ιστορίας και του πολιτισμού, που διαχρονικά κουβαλάει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του, τόνισε ακολούθως ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι είμαστε ένας τόπος η Ευρώπη. «Ένας τόπος όπου οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει ο καθένας με ιδιαίτερο τρόπο να κουβαλά τη δική του πολιτιστική κληρονομιά. Δεν εννοείται να υπάρξει μια πολιτική οριζόντιας αντίληψης για την Ευρώπη των λαών. Η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη ενός λαού, αλλά η Ευρώπη των λαών».

«Εύχομαι το σχολείο να λειτουργήσει ως φυτώριο νέων αντιλήψεων, νέων προτάσεων για να διαμορφώσει ισχυρούς πολίτες, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό είναι που θέλει η χώρα μας για να συνεχίσει να δημιουργεί τα δικά της όνειρα. Χρειαζόμαστε ισχυρούς πολίτες που θα κλείνουν τα αυτιά τους στις ιδεοληψίες».