ΕυρώπηΑρχείο

Ψηφιακή Ευρώπη: στα πρόθυρα του 5G

Η ΕΕ θέλει να γίνει μια πραγματικά ψηφιακή οικονομία και να βρεθεί στο προσκήνιο της μετάβασης στην κοινωνία των gigabit ως το 2025, όπου η τεχνολογία 5G θα είναι ο κανόνας. Το Κοινοβούλιο μελετά ένα σχέδιο δράσης για να αναπτύξει το 5G σε όλη την Ευρώπη.  

 

Η επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας – γνωστή ως 5G – υπόσχεται να προσφέρει σειρά από νέες υπηρεσίες χάρη στην εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση και χρόνο γρήγορης απόκρισης. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις εξοπλισμό και στο ψηφιακό μέρισμα. Τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθήσουν διευκολύνοντας τις επενδύσεις αλλά και διαθέτοντας νέες συχνότητες 5G έγκαιρα και συντονισμένα.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης δθκτύου 5G σε όλη την Ένωση. Οι ευρωβουλευτές στήριξαν το σχέδιο αυτό με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ την 1η Ιουνίου αλλά τόνισαν ότι ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι κρίσιμος παράγοντας, γιατί έτσι θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που πραγματοποιήθηκαν όταν εισήχθη το 4G.

 

Ο εισηγητής του ΕΚ Μίχαλ Μπόνι (ΕΛΚ, Πολωνία) προειδοποίησε ότι «τα κ-μ πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των αποφάσεων και των λύσεων αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο για την εγκατάσταση 5G δικτύου».

 

Επίσης, τόνισε τη σημασία του να διευκολυνθούν οι επενδύσεις: «Οι επενδύσει είναι το κλειδί για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Απαιτείται απλούστευση του νομικού πλαισίου, ευέλικτα μοντέλα συγχρηματοδότησης και μακροπρόθεσμη βεβαιότητα και πρόβλεψη».

 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει στρατηγική για τη χρηματοδότηση δικτύου 5ης γενιάς, η οποία να περιλαμβάνει τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εμπορικές υπηρεσίες 5G θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ήδη από το 2020, ενώ η κάλυψη αστικών περιοχών και μεγάλων δρόμων και σιδηροδρόμων από το 2025.