Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αργολίδας επανέρχεται με νέα ανακοίνωσή του αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η μεταφορά του ΠΕΔΥ από το Νοσοκομείο Ναυπλίου.
Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Προκόπη Κωστάκη και τον Γενικό Γραμματέα Γιαννάκη Πογιατζή έχει ως εξής:
«Ο Σύλλογος μας έχει ανέκαθεν θέσει στην προμετωπίδα των αιτημάτων του
1) Τη στελέχωση των Δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού (ΠΕΔΥ Άργους και Ναυπλίου) και
2) Τη μεταστέγαση τους σε Δημόσια στέγη, άμεσα κι εύκολα προσβάσιμη.
Με τον τρόπο αυτό θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι βελτιώνονται
– η εξυπηρέτηση των πολιτών
– οι συνθήκες εργασίας κι η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων
– τα δημόσια οικονομικά σε καιρό οικονομικής κρίσης.
Στην πόλη του Ναυπλίου ιδιαίτερα, η ΠΦΥ δέχτηκε με τον νόμο Γεωργιάδη (ν. 4238/2014), ένα καίριο πλήγμα. Η Μονάδα (ΠΕΔΥ) αποστερήθηκε σημαντικό αριθμό γιατρών με κρίσιμες Ιατρικές Ειδικότητες και διατήρησε 3 μόνο γιατρούς ενώ με την εξαίρεση της διατήρησης λειτουργίας του Μικροβιολογικού της εργαστηρίου, περιήλθε σε κατάσταση που δεν άρμοζε στον ρόλο της. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απομακρυσμένη της θέση, έστρεψε τους συμπολίτες στον Ιδιωτικό τομέα με δεδομένη την οικονομική τους επιβάρυνση. Η πρόσφατη ενίσχυση της, με Παθολόγο και επισκέπτη Γενικό Γιατρό, έδωσε μεν μια πνοή ζωής, μετά δυο χρόνια, αλλά σίγουρα δεν αρκεί.
Να διευκρινίσουμε εδώ κάποια πράγματα.
1. Οι γιατροί του ΠΕΔΥ Ναυπλίου είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ (οι δύο με βαθμό Διευθυντή).
2. Γιατροί και των δύο ΠΕΔΥ του νομού είναι κανονικά ενταγμένοι στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Ναυπλίου.
3. Τα ΠΕΔΥ του νομού, δεν διαθέτουν «διοικητικές υπηρεσίες», όπως αναφέρθηκε, αλλά υπαλληλικό προσωπικό, προσανατολισμένο αποκλειστικά σε λειτουργίες Υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού (φάρμακα υψηλού κόστους, προγράμματα πρόληψης, ΑΥΕ κλπ). Οι λειτουργίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο έργο των πρωτοβάθμιων δομών κι η κατάργηση τους θα συνεπάγονταν μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.
4. Στο ΠΕΔΥ Ναυπλίου υπάρχει πλήρες φυσικοθεραπευτήριο (χωρίς δυστυχώς φυσικοθεραπευτή), το μόνο σε Δημόσια δομή στο νομό. Το δημοσιονομικό (κι όχι μόνο) όφελος της ενεργοποίησης του (πάγιο αίτημα μας) είναι παραπάνω από προφανές.
Το καίριο πλήγμα που υπέστη η ΠΦΥ στην πόλη του Ναυπλίου το 2014 είχε όμως πολλαπλασιαστικές συνέπειες καθώς επιβάρυνε:
– Το Νοσοκομείο, στο οποίο δεδομένης της οικονομικής κρίσης προσέφευγαν ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με προβλήματα υγείας «αφιλτράριστα» από την ΠΦΥ.
– Tους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους οικονομικά, που υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στον Ιδιωτικό τομέα.
– Την Δημόσια Υγεία και τα Δημόσια οικονομικά, γιατί τα περιστατικά που καθυστερούν να προσέλθουν σε Υγειονομικό σχηματισμό, όταν τελικά προσέρχονται (στο Νοσοκομείο πλέον) αφενός έχουν ήδη επιβαρυνθεί κι αφετέρου η αντιμετώπιση τους είναι δαπανηρότερη.
Με αυτά τα δεδομένα ήδη από 12/5/2017 με απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου μας δηλώσαμε την συμφωνία μας στην απόφαση της 6ης ΥΠΕ για συστέγαση του ΠΕΔΥ σε χώρους του Νοσοκομείου Ναυπλίου, με την επιφύλαξη της αυτονόητης (κι απ τον νόμο) διατήρησης της αυτονομίας της Μονάδας. Την θεωρήσαμε ικανοποίηση εύλογου και παγίου αιτήματος μας.
Μας προξενούν κατάπληξη και λύπη τα γεγονότα και οι δηλώσεις που ακολούθησαν.
1. Από τον Δήμαρχο της πόλης, που μίλησε για στέγαση δήθεν κάποιων «διοικητικών υπηρεσιών». Πρόκειται για προφανή άγνοια. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε οι γιατροί της ΠΦΥ στους Πολίτες του Ναυπλίου πολλά χρόνια τώρα κι οι αγώνες που δώσαμε και δίνουμε την τελευταία τριετία ιδιαίτερα, για τον Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, θα περιμέναμε να είναι διακριτές τουλάχιστον από τον τοπικό Άρχοντα. Φαίνεται πια καθαρά, πως δικαίως δεν ξεχνούμε, ότι όταν (όχι εμείς, αλλά) η Δημόσια ΠΦΥ απειλήθηκε θανάσιμα το 2014 στο Ναύπλιο, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο δεν βρήκε μια λέξη συμπαράστασης! Λες και συνέβαινε σ’ άλλον πλανήτη κι όχι στην πόλη του!
Σε κάθε περίπτωση, έστω και τώρα, καλούμε την Δημοτική αρχή να ενδιαφερθεί έμπρακτα για την ΠΦΥ της πόλης της. Ας πράξει, όπως κι άλλοι Δήμαρχοι έπραξαν! Ας διαθέσει δηλαδή δωρεάν Δημόσια στέγη για την Μονάδα ΠΦΥ του Ναυπλίου. Θα είναι καλοδεχούμενη!
2. Από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου, που δια στόματος του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του, χαρακτήρισε «πρόφαση» το υψηλό ενοίκιο (ναι, το ισοδύναμο με περίπου 5 μισθούς ήδη απολυμένων γιατρών!) και κάλεσε την 6η ΥΠΕ «να διαπραγματευθεί το ενοίκιο» ή «να βρει φθηνότερο»! σε κάθε περίπτωση πάντως ιδιωτικό! Το Σωματείο που ανακάλυψε a priori «υποβάθμιση» του Νοσοκομείου, στην συστέγαση με το ΠΕΔΥ. Χωρίς καν να ζητήσει μια τεχνική μελέτη που να καθορίζει την τυχόν επάρκεια ή ανεπάρκεια των χώρων του. Την ύπαρξη ή ανυπαρξία τυχόν ανεκμετάλλευτων κτιριακών δομών του.
Γιατί άραγε συνάδελφοι;
Ποιός θα θιγεί αν το Ναύπλιο αποκτήσει λειτουργική πρωτοβάθμια Μονάδα σε απόσταση αναπνοής από την Πρόνοια και δίπλα στις υπόλοιπες πυκνοκατοικημένες γειτονιές του;
Αν οι ανασφάλιστοι πολίτες αποκτήσουν πρόσβαση σε γιατρό;
Αν ο Συνταξιούχος παίρνει την συνταγή του δωρεάν κι όχι με δεκάευρο (ή με ταξί;)
Αν το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΕΔΥ (που ενώ έχει δυνατότητα να αυξήσει τις 5000 το χρόνο , δωρεάν εξετάσεις του και δεν το μπορεί λόγω γεωγραφικής θέσης) πάψει να παραμένει μερικά αναξιοποίητο; Ποιος ωφελείται;
Είναι άραγε δύσκολο να καταλάβετε ότι η «απαλλαγή» του Νοσοκομείου από τα περιστατικά της Πρωτοβάθμιας πρώτο και καλύτερο το Νοσοκομείο θα αναβαθμίσει (κι όχι «υποβαθμίσει»);
Είναι μήπως οι Δημόσιοι χώροι στους οποίους εργαζόμαστε όλοι, ιδιοκτησία μας;
Ποιος θα θιγεί αν σ’ εμάς, τους εργαζόμενους στην ΠΦΥ, μας επιτραπεί να κάνουμε την δουλειά μας και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο σωστά σε χώρο και με τρόπο, που θα αποτρέπει τα σχέδια για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της; Σχέδια που εμείς τα ζήσαμε ολοζώντανα (2500 συνάδελφοι απολυμένοι κι άλλοι 1100 με δικαστική προστασία) αλλά που καλά ξέρετε και σεις «ότι λίγο μόνο καιρό ξαποσταίνουν…;»
Σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι και φίλοι εδώ δεν θα μας βρείτε σύμφωνους!
«Πρόφαση» εμείς θεωρούμε την δήθεν «υποβάθμιση» που επικαλείσθε! Όχι τις 11.000 του ενοικίου!
Ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας είναι επόμενα υποχρεωμένος να δηλώσει, πέρα απ την απαρέσκεια του σε φαινόμενα σαν αυτά που αναφέρθηκαν, ότι εξακολουθεί να υπάρχει βάση ενότητας των εργαζομένων στους δυο Υγειονομικούς σχηματισμούς της πόλης.
Αυτή η βάση ενότητας, είναι η παράλληλη διατήρηση όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου και του ΠΕΔΥ, η ανακαίνιση των χώρων, η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών, οι προσλήψεις προσωπικού και η προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας.
Σε αυτή τη βάση εμείς καλούμε τους πολίτες του νομού, τα Υγειονομικά Σωματεία και τους Ιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Συλλόγους να πάρουν θέση και να αγωνιστούν για πραγματικά Δημόσια Υγεία!
ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ!»