Η βιβλιοθήκη ΑΝΘΟΣ του Φουγάρου υποδέχεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου (19:30) την Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Άννα Λυδάκη για την παρουσίαση του βιβλίου της «Αναζητώντας το χαμένο παράδειγμα» (εκδ. Παπαζήση). Όπως δηλώνεται στον υπότιτλο, πρόκειται για επιτόπια έρευνα, κατανόηση και ερμηνεία της σύγχρονης «θέασης του κόσμου». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Άγγελος Δεληβορριάς, Ακαδημαϊκός–Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Μαρία Κομνηνού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. στο Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
- Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
- Μανούσος Μανουσάκης, σκηνοθέτης
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Πέτρος Γάλλιας, Ξανθή Γεωργίου, Ιωάννα Παλαιοπάνου. Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Γιάννης Στάμος, Δρ. Λογοτεχνίας και υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης ΑΝΘΟΣ.
Όπως κάθε φορά, η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της για το κοινό.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Αναζητώντας το χαμένο παράδειγμα. Επιτόπια έρευνα, κατανόηση, ερμηνεία»
Στις κοινωνικές επιστήμες παρουσιάζεται σχεδόν πάντα ο ανθρωποκεντρικός τρόπος θέασης του κόσμου, η βασισμένη στη δυτική σκέψη κοσμοαντίληψη που διαχωρίζει το υποκείμενο από το αντικείμενο, την κοινωνία από τη φύση, τη λογική από το ένστικτο, τον παρατηρητή από το παρατηρούμενο, τον άνθρωπο από τη φύση. Όμως, η διάκριση αυτή οδήγησε στην απώλεια του «κοσμικού δέους» που διακατείχε τον άνθρωπο και στην «ύβρι» ενάντια στη φύση.
Το επιστημονικό παράδειγμα που διαχώριζε τον άνθρωπο από τον κόσμο και τον έθετε ως σκεπτόμενο παρατηρητή απέναντι στο αντικείμενο της παρατήρησής του, έχει φθάσει στα όριά του. Το νέο «παράδειγμα» απαιτεί μια ΜΗ ανθρωποκεντρική θεώρηση και αυτό το νέο μοντέλο έρευνας, το οποίο οφείλει να χρησιμοποιεί ένας επιστήμονας για τη μελέτη ανθρώπων-εντός-του-περιβάλλοντος, εξετάζεται στο βιβλίο της Άννας Λυδάκη.
Οι νέες παραδοχές τοποθετούν ξανά τον άνθρωπο ανάμεσα στα άλλα όντα και βασίζονται -όχι μόνο στον ορθολογισμό- αλλά και στο συναίσθημα, στη διαίσθηση και στην ενόραση.
Η Άννα Λυδάκη
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ηράκλειο και στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ). Σήμερα είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ποιοτικές μεθόδους κοινωνικής έρευνας, Κοινωνική Λαογραφία και Θέματα Λαϊκής Τέχνης, Λογοτεχνίας και Κινηματογράφου. Έχει γράψει τα βιβλία: “Μπαλαμέ και Ρομά: οι τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων“, 1997, “Οι τσιγγάνοι στην πόλη: μεγαλώνοντας στην Αγία Βαρβάρα“, 1998, “Ποιοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας”, 2001, “Μέσα από την κάμερα. Κινηματογράφος και κοινωνική πραγματικότητα“, 2009, 2012. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.